Smörgåstårta!

Äntligen! Har tänkt länge på att göra en remake på den traditionella smörgåstårtan som alla älskar att hata.
Den har inte helt följt med i samma utvecklingstakt som all annan cousine, danska smørrebröd och liknande har tågat in men just smörgåstårtan har blivit lite förbisedd enligt mig. Det finns massor av alternativ på passande fyllningar och gott bröd idag så begränsningarna är små... Och så kan det vara värt att se över ideen med att mixa kött och räkor, inte så smakfullt faktiskt. Jag har lite olika recept att prova på men börjar med en ganska enkel variant för att se om gästerna uppskattar smörgåstårtan fortfarande. Det har nästan blivit lite tabu att ens nämna ordet.




Bröd köptes in från Urban Deli (som jag fick skuret på längden i butiken, toppen!)
Jag köpte både vitt bröd och kavring och tanken är att blanda i samma tårta.

Fyllning 1:

Philadelfia ost
Dijonsenap
Finhackade cornichons
Finhackad gräslök
Inlagda paprika fileer (olja, balsamico)
Finhackad bladpersilja
Rostbiff i skivor som läggs ovanpå fyllningen

Fyllning 2:

En pesto på:
Bladpersilja & basilika
Västerbottenost
Valnötter
Olivolja
Finhackad knaperstekt bacon

Topping:

Då jag skulle skära upp den i små tärningar så valde jag att inte lägga en massa saker på toppen utan bara ett lager med en citronmascarpone och färska örter. Det gav en god syrlighet mot de salta och mastiga fyllningarna.

Gästerna var belåtna så fortsättning följer! Vilt och lax/ingefära är i tankarna...






Bearnaise i Argeles

En semester i frankrike är dömd tll att innehålla en kväll med grillad entrecote, bearnaise och franskt rödvin!
Till saken hör också att jag "råkade" berömma min egen bea en ljummen kväll, och ja - upp till bevis!
I middagsskaran fanns också en själ vars far är kock och gör en berömd bea... det kom fram lite senare dock :)
Men, med inköpta lokala råvaror och tillagning i ett främmande kök sattes det igång. Mitt enda uppdrag blev såsen, andra fick sköta grillning och andra tillbehör.




Det är också lite klurigt att göra en bea till många personer, i det här tillfället 8 pers:

3 chalottlökar
2 dl vinäger
lite vitt vin
20 st vitpepparkorn
6 st ägggulor
500 gr skirat smör
färsk dragon
tabasco
lite chillipulver
salt


Lök, vinäger, vin, pepparkorn och en kvist dragon kokas upp i en kastrull och reduceras till ca hälften (några matskedar kvar)
Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Om det skulle skära sig kan man rädda med lite iskallt vatten.
Smaksätt med hackad dragon, salt, och tabasco. Kankse lite mer vinäger eller citron om önskvärt.





250 grammaren

En hamburgare som heter duga!
Har aldrig gett mig på en så stor hamburgare tidigare, men semestrar man med en amerikofil så kan det bli så... :)
Och det var inte så illa, rättare sagt otroligt gott. De hemgjorda pommes frites vi skulle ha till blev något överflödiga. Speciellt med tanke på att vi hade tre olika såser till också... Den ljuva bean, den sötsyrliga och rökiga bbq:n och en skånsk grillsås.
TIPS! Lite bbq sås i färsen gjorde susen :)






Hamburgare:

Nötfärs 500 gr
Dijonsenap
Ett ägg
Ströbröd på knäckebröd
Chillipulver
Socker
Bbq sås
Salt & Peppar

Till min hamburgare hade jag cheddarost, stekt lök i smör och lite apelsinmarmelad (kanongott!), bea i botten och jalapenos.

Smaken sitter fortfarande kvar i minnet...






Åhus mackan

Ett kärt återseende med österlen och Åhus men också ett kärt återbesök på Martins Rökeri i Furuboda.
Rökt lax och makrill i otaliga smaker och kombinationer, denna gången blev det ett litet urval med chilli & lime rökt lax, basilika lax och 2 olika sorters rökt makrill.

Så efter en tennismatch i solen smakade det bra med en kall öl och en makrillbit på kavring. Och kombinationen av tillbehör blev slående bra!




En skiva kavring
Mascarpone och gorgonzola
Rökt makrill
Apelsin marmelad
Färsk timjan






Sommarens drink!

Jag tror att jag måste utlysa hallon som sommarens bär, smaken har återkommit i många olika former och tillfällen men den absoluta favoriten på listan är hallondrinken! Supergott och enkelt, som är den bästa av alla formler :)
Den har avnjutits vid flera tillfällen under den härliga varma sommaren vi har haft, men toppserveringen är nog på en middagsbjudning en av de varmaste kvällarna i stan som en fördrink. 30 sekunders regeln som gäller för värd/värdinnan så fort en gäst har stigit innanför dörren blev uppskattad med en svalkande drink i handen.



4 cl Plantation Rum Grand Reserve (eller annan god mörk rom)
Hallonsoda
Frysta hallon
En skvätt lime

Måste prövas!




Grillad kyckling, citronchampinjoner och chips

Med andra ord lite bakismat... extremt enkelt och ekonomiskt inte minst. En grillad kyckling som plockas i småbitar, färska champinjoner som steks i smör, citron och kryddas med salt och peppar. Gärna grillad tomat, naturchips och barbeque sås till också så uppnås de behov som finns en dag som denna.





Avnjuts gärna i gott sällskap med orange läsk och lite Pim Pim båtar till dessert :)





Carbonara en måndag

Ganska skönt måste jag erkänna, att en vanlig måndag göra en härligt krämig carbonara med en öl i sällskap.
Förutom bacon, vitlök, schalotlök, parmesan och ägg tycker jag det är smaskigt med lite petit pois och bladpersilja till. Och självklart nymalen svartpeppar att toppa med.







Kalvbiff och curryblomkål

Fick inspiration från lite olika håll, en indisk curryrätt och grekiska pannbiffar. Kanske en udda mix av smaker men det fungerade väldigt bra. Pannbiffar på kalvfärs (lammfärs också bra) med citron, kummin och vitlök, och en curryrätt med blomkål och potatis. Till det passade det bra med en tzatziki. Hade tänkt en middag för fler, men då vädret inte helt tillåter vanlig kommunal transport får det hellre bli en eller två goda lunchlådor :)



Kalvbiffar

400 gr färs
1 ägg
2 schalottlökar
2 klyftor vitlök
1/2 dl havregryn
citronzest
kummin
timjan
salt & peppar
ströbröd (för panering)

Curryblomkål & potatis

ca 10 små potatisar
1/2 blomkålshuvud
jordnötsolja
curry
kummin
koriander

Tzatziki

Yoghurt
gurka, finhackad
1 klyfta vitlök
citronsaft
salt

Blanda färs med kryddor, lök, ägg, citronzest och havregryn (blötlagd). Forma mindre biffar och rulla i ströbröd.
Blomkålen och potatisen blandas med kryddmixen och oljan. Stek på hög värme tills allt har fått lite färg och sätt sen in i ugnen på ca 200 grader.
Stek biffar i smör på båda sidor och lägg sen in i ugnen tillsammans med blomkålen.





Crêpes salées

Efter ett större inköp av Raclette ost till en middag för nån vecka sedan lyckades det bli en hel del över. Och en traditionell Raclette middag funkar inte helt att repetera flera gånger under en vecka, även om det är väldigt gott. Så nya användningsområden för denna goda franska ost har fått bli Raclette pizza och som ikväll: Crêpes Salées. Och med  kokboksvärldens bibel i min hand, Larousse Gastronomique, kan det inte bli så tokigt. Måste dessutom passa på att nämna min nya favoritbutik: Winjas på kungsholmen. Ostar, skinkor, korvar, oliver, cider och mycket mycket mer, väldigt bra utbud och priser. En ovanlig kombination här omkring. Så mina crêpes fick innehålla fler delikatesser från Winjas som en salt och god bayonneskinka, parmesan och till maten en torr cider: St Mont Michel.
Hade också i minisparris och tomatfiléer, blev jättegott!
Tips: väldigt gott att ha ett ägg i tillsammans med riven ost, och låt gärna gulan vara rinnig.



Till ca 6 st crêpes:

2 dl mjöl (både vete och fullkorn funkar bra)
2-3 ägg
mjölk
Jordnötsolja
Salt

Blanda äggen (en aning vispade) med mjölet och häll i mjölken gradvis samtidigt som man vispar, tills det blir pannkakssmet-konsistens. Häll i en matsked olja till sist. Man kan byta ut jordnötsoljan mot smör eller olivolja. Låt stå i 1-2 timmar.
Lägg en klick smör i den varma pannan och häll i en skopa smet. Låt den steka på ena sidan och lägg i önskade tillbehör efter att ha vänt på den. Vik över och stek lite till så osten smälter.






Fänkål, kyckling och apelsin

Fänkål har jag använt mycket i det sista. Mest kall och tunt skivad i sallader som tillbehör till kött/fisk eller som sist, marinerad i citron & olja till gravad oxfilé & chévre. Smaken är mest framträdande när den inte värmebehandlas. En väldigt god växt/grönsak som används mycket i södra europa men också i sydvästra asien. Den sägs också vara bra för matsmältningen och att ormar åt fänkål vid skinnömsningen för att skärpa sin syn... Och vissa hävdar att man med hjälp av fänkål kan gå ned i vikt. Frön och olja från fänkål används mycket i alternativa mediciner, men jag har mest använt själva roten, eller vad man kallar den, i matlagning.
Idag blev det en varm middagsrätt med fänkål i, oftast rekomenderas fänkål tillsammans med fisk men jag tycker personligen att den fungerar bra med kött och fågel också.






Jag började med att fräsa schalottlök, vitlök och rivet apelsinskal. Hade sen i kycklingstrimlor som snabbt frästes med lite mörk rom, apelsinsaft och curry. I och med att jag hade grillad kyckling så gick det ganska fort. Till sist hade jag i cocktailtomater (konserv) fänkålen och persilja, allt fick puttra en stund innan servering. Serverade med ris.




Penne med tomat & pekannöt sås

Ibland har man ingen ork att gå och handla, och då får man ta det som finns till hands. Det kan verkligen bli katastrof eller helt åt andra hållet, och den här gången blev det ganska lyckat. Jag hittade lite pekannötter, parmesan, rökt skinka, schalottlök och grädde. Så naturligt nog bestod kvällens middag av en pastarätt. Enkelt, snabbt och gott. Jag har ett minne av en fantastisk gräddig valnötsås till pasta som jag fick en gång ute på krogen, mindes den nu när jag avände pekannötter. Ska försöka återskapa den en dag om inte så länge...




Schalottlök
Vitlök
Pekannötter
Jordnötsolja
Olivolja
Parmesan
Rökt skinka
Tomatpuré
Grädde
Penne
Salt & Peppar

Jag mixade nötter med vitlök och lite olivolja till en ganska fin massa, hackade sedan lök som stektes i jordnösoljan tillsammans med nötmassan. Blandade i ca 2 msk tomatpure och till sist lite grädde efter önska och behov.
Serverade med penne, riven parmesan och strimlad rökt skinka. Lika gott utan skinka oxå :)




Minipiroger

En liten semester är på sin plats, och det bär av till kallare breddgrader den här gången. Bland det bästa med att åka bort är den långa tågresan, när man kan ladda upp med filmer, böcker, god mat och annat. Älskar att preppa och förbereda tågmat (mat som säljs på tåg är ju inte en hit som bekant). Så till denna resa har jag gjort en spansk bondomelett och små piroger fyllda med lammfärs till mig och min gode vän. Fick inspiration till pirogerna när jag såg Hemma hos Jamie tidigare idag, han gjorde en rätt som heter "Indian carrot salad" eller liknande. Fast jag tror han gjorde wraps, men jag hade inte det hemma så tänkte pröva piroger istället, hoppas det blir bra till den 7 timmars långa resan i morgon...





Minipiroger:

Lammfärs
Garam masala
Salt & peppar

Morötter
Schalottlök
Citron
Olivolja
Bladpersilja

Smördegsplattor

Stek färsen tills allt fett har dunstat, blanda sen i kryddor och stek lite till så den blir en aning krispig.
Skala morötter och skiva de väldigt fint, samma med schalottlöken. Blanda i -zest och citronsaft, bladpersilja och olivolja.

Kavla ut smördegsplattorna till den dubbla storleken och dela upp i fyra delar. Lägg på fyllning och kläm ihop kanterna. Pensla med ägg. Grädda i ugnen i ca 10 min eller tills de har fått fin färg.





Coq au vin - Julia Child

En klassiker värd att lägga sin tid och kärlek på - enkla råvaror och lagom så enkel tillberedning.
Och när hela familjen ska komma över på söndagsmiddag är det praktiskt och populärt med en mustig gryta. Och det kändes helt rätt att leta upp Julia Childs recept på en Coq au vin efter att ha sett filmen, som ska sägas är en väldigt mysig feel good film. Man blir sugen på franska grytor och chokladkaka dock...
Lagade den dagen innan, alltid bra att göra med grytor om tid finns.



Recept för ca 4-5 personer

ca 2 kg kyckling (köpte en hel bjärekyckling som jag styckade upp hemma)
350 gr tjockare bacon, eller en hel fläskbit
Kycklingfond (köpte fryst och använde ca 3 dl)
2-3 dl rödvin
Skogschampinjoner
Smålök (schalottlök funkar oxå bra)
Timjan, färsk och torkad
Bladpersilja
Vitlök, 2 stora klyftor
Lagerblad
Olivolja
Smör
2 msk Tomatpuré
2 dl Cognac





Tomat & basilika bröd

Ikväll har jag bakat bröd, och det blev väldigt gott för att vara en som nästan aldrig bakar. Hittade ett recept på tasteline som jag ändrade lite på. Ursprungsreceptet är skapat av Manne Dahlberg. Ett väldigt enkelt vetemjölsbröd recept med tomat och basilika i, och tänkte nog pröva med nashipäron och timjan i till nästa gång.
Till kvälls-snack blev det såklart nybakat bröd med lagrad ost och fikonmarmelad, mm.... annars kan jag tänka mig att det också kan smaka gott tillsammans med en varm, krämig soppa nu i kylan.



Det blev tre lagom stora bröd på det här receptet:

5 dl vatten, fingervarmt
1 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1 msk honung
2 tsk salt
12 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser snabbt, degen blir lite lös och det ska den vara. Strö några matskedar mjöl över degen och låt den stå och jäsa i ca 1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 240-250 grader
Strö ut ca 1 dl mjöl på ett bakbord, ta ut degen ur skålen försiktigt över mjölet, knåda inte för jästbubblorna ska vara kvar. Strö över lite mer mjöl på degen och dela upp i 2-3 delar, lägg på smord ugnsform eller på bakplåtspapper.
Grädda de i ca 17-20 min. Skorpan blev jättefin och lagom knaprig.





Ljummen sallad med bacon, durumvetekorn & fänkål

Har lagat en del sallader i det sista tll middag. Har upptäckt hela matvetekorn (durum) som är väldigt goda att använda samt gör salladen lite mer matig. Det är också gott tycker jag med aningen ljumma ingredienser, en sallad ska absolut inte vara kall enligt min mening. Använde lite av vad som fanns hemma, tidigare har jag haft i stekt halloumi istället för bacon och sockerärtor, haricoteverts mm. Fänkål är också en ingrediens som sätter god smak på en sallad.



Ingredienser för 2 portioner:

Några mandelpotatisar (kokt och sen stekt i baconfett)
1 burk matvete durum
Purjolök
1/2 paket bacon
1/2 Fänkål
3 tomater
ngr broccolibitar
Solrosskott

dressing:

sesamolja
balsamico
dijonsenap
linfrö
solrosfrö




En samlarsida med mat jag tycker om och som gärna får inspirera andra som kikar förbi. Recepten är både egna samt hämtade från mina fantastiska kokböcker som omger mig.

Min profilbild

sophietji

RSS 2.0