Tortellini

Efter helgens lyckade middag har smaken av hemlagad tortellini satt sina spår.
Gjorde ett nytt försök ikväll som också blev riktigt gott, undra om ens smaklökar kan vara känsligare och mer mottaglig för smaker vissa dagar... hmm  Den här versjonen blev lite enklare än helgens, och nu hade jag inte det goda mjölet, det gjorde skillnad. Det luktade så gott av degen med det økologiske steinmalte mjölet, fick inte samma doft eller smak av vanligt, men det blev bra ändå.



Tortellini:


Pasta:

200 gr ekologiskt vetemjöl
3 ägg

Fyllning:

Ricotta, 1 pkt
Bladpersilja
Purjolök
Citron, pressa saft från 1/4 klyfta
Salt

Knåda degen ordentligt och låt stå i kylen i en halvtimme sen.
Fyllningen är bara att röra ihop, hacka urter och lök fint, pressa i citronsaft.

Tomatsås:

Hela coctailtomater, 1 burk
Vitlök, 2 stk
Schalottlök, 2 stk
Tomatpúre
Socker, 3 msk
Balsamicosirup
Hönsbuljong
Morötter, 2 stk

Stek lök i olja, ha i lite tomatpuré och sen burken med tomat, socker, buljong, balsamico och lite vatten. Skär morötterna i små fina kuber och lägg i efter att såsen har kokat i en halvtimme ca. Det va gott med ganska hårda bitar av morötter i, men det är ju en smaksak såklart.









2 tokgoda pastarätter

ojoj, det här blev så bra att jag redan har börjat planera in en middag snart igen där jag tänker göra exakt samma rätter, så gott va det :)
En helkväll med min gode norske venninne, vi lagade mat, åt & drack vin från åtta till halv ett. Tre rätter totalt, och en rätt blev lagad i taget. Ett bra "recept" för en trevlig kväll när man vill umgås och prata med vänner man inte träffar så ofta. Vi var båda helt lyriska över maten, satt bara och såg på varandra efter varje tugga, en lustig och fin upplevelse. Kvällens meny blev komponerad ut efter det vi blev sugna på under dagen, en av pastarätterna åt min vän utomlands och va så god att hon fick som mål att återskapa den (vi kom väldigt nära). Tidigare på dagen gick vi förbi ett par som åt moule mariniere och då kom suget efter musslor, den sista pastarätten dök bara upp :)
Vi gick till en matmarknad på Karl Johan tidigare och köpte ett økologiskt finmalt hvetemel som vi tänkte pröva till den hemlagade pastan, istället för den italienska tipo 00 som man oftast använder. Det visade sig bli meget bra :) Det såg nästan ut som om vi hade använt råg men smaken va som vetepasta, fast bättre än vanlig vetesmak såklart. Det enda som saknades var en pastamaskin, då hade middagen blivit ännu bättre! Lite svårt att kavla tunn pastadeg med en vinflaska... vet en bra julklapp, eller två faktiskt, till fröken M om nån vill ha ett tips :) säg till så ska jag skvallra...






Pastadeg:

300 gr økologisk steinmalt hvetemel
4 ägg (beror på strl, så 3-4)

Tortellini:

Tomatsås:
ICA´s I love eco tomatsås
Hvitløk
Sjalottløk
Sukker
Balsamicosirup

Allt kokade i en halvtimme och sen mixad till en slät sås

Fyllning:

Färskost 1 pkt, fick inte tag i Ricotta, hm, typiskt norge alltså :)
Parmesan, riven
St Agur, 2 matskedar ca
Bresaola, tunna strimlor
Gressløk
Basilikum

Blandade alla ingredienser och gjorde ganska stora tortellinis, säkert 2 matskedar fyllning i varje.
Kokade pastan i några minuter bara, serverades direkt med riven parmesan och färsk gräslök på toppen.

Semesterpasta:

Rullade pastarör, liknande penne

Sås:
En fin, mör entrecote-bit
Fennikel (fänkål)
Gulerot (morot)
Hvitløk
Sjalottløk
Parmesan
Olivenolje
Gressløk
Basilikum
Oregano
Ricotta, ca 3 matskedar

Skar moroten i små mini-kuber, fänkålen i tunna skivor. Hackade all lök fint och skar köttet i lagom tunna, mindre bitar. Stekte först grönsaker ganska snabbt med oregano, la åt sidan och stekte köttet väldigt snabbt. Vände runt entrecote-bitarna i lite olja, parmesan, gräslök och basilika som jag hade blandat ihop innan. Sen precis innan servering blandades den nykokta, färska pastan med grönsaker, entrecote och ricotta för att få det hela lite krämigt.

Till alla rätter drack vi en överraskande god chardonnay, blev överraskad då jag i utgångspunktet har svårt för chardonnay. Men det här va en chilensk från Errázuriz (Errázuriz Estate Chardonnay).

mums filibabba!!






Pannbiff m choklad

När man inte orkar handla får man hitta på nåt på det som finns i skafferiet...
Hade lite köttfärs i frysen, ett paket med färdiga linser och annat diverse i skåpet.
Köpte en påse med grovkrossad ren kakao i somras som jag försöker använda lite då och då för att hitta nya användningsområden för choklad, och idag va ett sådant tillfälle.




Köttfärs
ägg
mjöl
salt
krossad kakao
soltorkad tomat
tomatpuré
morot
olivolja

de 5 sista av ovanstående ingredienser körde jag i mixer till det blev en finhackad röra och blandade sen med färs, ägg och lite mjöl

gröna linser, färdiga
morot
paprika
citron
bladpersilja
vitlök
ingefära
hönsbuljong
tomatpuré

stekte vitlök och ingefära med morotsslantar, hade sen i lite tomatpuré, buljong och vatten. Det fick koka en liten stund, sen hade jag i linser och paprika. Stod några minuter och till sist hade jag i hackad bladpersilja och citronsaft.

Serverade pannbiffen och linserna med lite saltgurka.
Det funka med choklad tillsammans med de andra smakerna så detta kan det nog bli mer av...





Svartsö trumpet pasta

Tog en paus från staden i helgen och åkte ut till svartsö, bodde i en sjöbod på 6 kvm med en kokplatta. Begränsad matlagning med andra ord, men med en lanthandel och en skog fylld med fina råvaror går det bra ändå. Hittade rödgul trumpetsvamp i skogen och gjorde en smaskig pasta till middag.






Med coctailtomater, citron, färsk persilja, avocado, ägg, prosciutto, pasta och svampen såklart så blev det en välsmakande middag helt utan salt eller andra kryddor. Persiljan, citronen, prosciutto och svampen satte smaken så det räckte. Behövde bara steka svampen i smör (som jag fick tjuva från en granne... tack...) och koka pastan, annars bara att skära upp resten och blanda. Ägget hade jag i för att få det lite såsigt.
Så där stod jag och lagade mat på den enda kokplattan genom fönstret från bryggan, med en öl i ena handen.
Det har sin charm allt.




Skön solnedgång att vila ögonen på,
fick sällskap av några båtgäster som la till under dagen.





African sunday

Hittade en burk med afrikansk bönmix som jag fick med en middagspåse från Årstiderna för en stund sedan, hade glömt att jag hade den. Väldigt snabbt lagat och väldigt gott. Man fick med alla torra ingredienser och lägga till önskade grönsaker/kött.






Från Årstiderna hade jag en burk Kidney bönor från Saltå Kvarn, ekologiskt ris och kryddburken (Jordnötter, kokosflingor, soltorkade tomater, Garam Masala, havssalt och peppar).
Sen la jag till kycklingfilé från Bjäregård, några coctailtomater från min balkongträdgård, spenat, russin och lite krossade tomater.
Kycklingen stektes i några minuter, sen hade jag i spenat, tomater, russin och kryddorna. Det fick stå några mnter innan jag till slut hade i en halv burk krossade tomater. Serverades med riset och blev en riktigt god söndagsmiddag!





Lördagsbrunch

Brunch en lördagsförmiddag när höstsolen skiner och dagens tidning framför en, sköönt.
Har en härlig brunchbok som kan inspirera en helgmorgon då man har lite mer tid och ork, så idag blev det pocherat ägg med en god rökt skinka och en enklare version av en hollandaise. Efter en morgoncykeltur till lokala bagaren och deli-butiken smakade det väldigt gott tillsammans med en kopp kaffe och färsk äppeljuice.



Färskt surdegsbröd på vete, råg och lite sirap.
Ett pocherat ägg
En god rökt skinka
Sallad
Dijonsenap på brödet

Enkel Hollandaise:

Smält 50 gram smör, vispa en äggula med lite dijon och vitvinsvinäger och vispa i det smälta smöret försiktigt så det blir en lagom tjock sås (går att tunna ut med lite kallt vatten). Jag hade lite färsk dragon hemma så jag hackade i lite av det också, så på gränsen till en bearnaise egentligen. Smaka av med lite citronsaft och salt.

God brunch!


RSS 2.0