Dumplings

Åhh, en skön och skojig helg med mina norskor på besök. Helgen har bjudit på allt en riktig tjejhelg ska göra, som goda samtal, vin & mat och så lite shopping såklart :) deilig å være norsk i sverige...
Efter ankomst på fredagskvällen vid halv elva tänkte jag att det kunde smaka med något lätt att äta, och då passar dumplings helt utmärkt. Har fått lite mer träning nu och efter goda tips från en dumplings-expert så gick det lite fortare den här gången. Det blir betydligt enklare när man håller degplattan i handen, klickar i lite fyllning och klämmer ihop den med fingrarna.
Jag körde samma fyllning som i receptet  till "Gyoza" inlägget. Måste prova de på lite olika folk för att se vad som blir mest omtyckt. Tror favoriten ligger på räk & koriander fyllningen än så länge.





Jag ångkokade den här gången också, men ska nog börja prova att koka de istället. Bambukorgen måste oljas ordentligt så de inte fastnar, det händer tyvärr lite för ofta... irriterande






Omelett m sojabönor

Fick ytterligare en bra användning av mina fina gröna sojabönor. Smakade gott att ha de i en omelett med lök och parmesan.




4 ägg
En handfull frysta sojabönor, kokas snabbt eller ångkokas
En god del riven parmesan
2 schalottlökar
1 gul lök
lite purjolök
1 msk dijonsenap
Timjan
salt & peppar
lite kallt vatten till äggsmeten

Stekte all lök förutom purjon i smör, blandade resten av ingredienserna och vispade runt ordentligt så smeten får bra med luft i (bra tips från min omelett-expert-vän)
Sen är det bara att köra på med att steka omeletten i pannan på medelhög värme
Snabb, enkel och god middag :)





Råris & kryddiga räkor

Lagade en impulsmiddag på det som fanns i frys och kyl, som blev lyckad och lite annorlunda än vad jag brukar laga. Köpte frysta sojabönor en gång i en asiatisk matbutik och har inte använt de tidigare, köpte de för att de såg så fina ut... en fin grön färg :) Så nu fick jag äntligen en fin möjlighet att använda de.
Det blev en god smakkombination av sojabönor, råris, tomatsalsa, räkor med lite curry & chili och syrlig yoghurt.
Och en lyckad färgkombination också måste jag tillägga.





Råris
Räkor
Frysta sojabönor (går att hitta i asiatiska matbutiker)
Tomat
Rödlök
Purjolök
Citron
Smör
Grekisk yoghurt

Kryddblandning:
Curry
Chilli
Spiskummin
Salt
en skvätt olja

Koka ris enligt anvisning. Hacka tomatfileér, rödlök och purjolök fint och pressa lite citronsaft över, samt lite olivolja.
Värm upp bönor med smör och salta. Mortla kryddbkandning med lite olja och vänd i räkor, hetta upp en panna och stek snabbt på hög värme.
Servera med yoghurt.





Stek och rödbetor

Ja, till kvällens middag använde jag lite av vad jag hade i kylen. Det blev lite färska rödbetor och en syrlig sallad. Det smakade väldigt gott ihop med steken. Ganska enkla och rena smaker.



Stek med sallad på tomat, nashipäron, rödlök, babyspinat, citron, timjan, balsamico-creme. Kokta rödbetor i smör och balsamico och en klick turkisk yoghurt.




Stek på fransyska

Idag har jag storhandlat, planen är att laga massor med mat till veckans luncher och några middagar.
En av rätterna är en indisk Vindaloo, köttet står i marinad tills i morgon. Men idag blev det en stek på fransyska, som fick en glacering med smak av äpple, timjan och honung. Det va ett litet receptexperiment som fungerade väldigt bra. Fördelen med att ha en stek stående i kylen är att man kan enkelt variera på tillbehören så att middagarna inte behöver bli likadana varje dag... så det blir nog lite gott och blandat i veckan.



Ca 1 kg fransyska

Glacering:

1 finriven/pressad vitlök
1 tsk dijonsenap
1 msk timjan
2 msk honung
2 msk äppelmos (mormors hemlagade)
1 tsk sambal oelek

Mortla alla ingredienser till en slät "smet"

Sätt på ugnen på 100 grader.
Ställ in steken med en termometer i.

När innertemperaturen ligger på ca 45-50, ta ut och glacera steken med en pensel.
Ta ut steken när innertemperaturen är ca 55-60, då är den rosa och fin.
Lägg den i alu folie i ca 20 min.






Söndagsfrukost

Sunday, lovely sunday... också en ny favvislåt av Edson (väldigt söt låt)
När bageriet är stängt får man ta och hitta på något annat, och kombinationen av ägg och rökt skinka slår sällan fel.
En jätteenkel frukost som smakar kanon en skön söndagsmorgon i sängen med "Den röda filmen"



Stek spenat i lite smör i pannan, bara nån minut
Lägg up spenaten i en ugnsfast form och den rökta skinkan



Knäck två ägg försiktigt i formen



Häll i ca två matskedar grädde och riv parmesan över, salta & peppra



In i ugnen, 160 grader, tills man ser att äggvitan är fast och att allt har fått en fin färg
Det va gott med lite smör & citronstekta champinjoner till
Servera direkt med lite annat gott också, f ex Nashi päron, färskt kaffe och Brämhults juice



Lägg dig i sängen med en bra bok eller film, ät din goda frukost och njut!
Vill nog säga att det är ett fint recept på en bra start en småmörk november söndag


2 ägg
Ett halvt paket babyspinat
3 skivor rökt skinka
Grädde
Parmesan
Champinjoner
Citron
Salt & Peppar




Texas lamm chili

Fick en så fin kokbok av min kära mormor på min födelsedag nyligen, Långkok av Jens Linder. Alla recept man behöver nu till den mörka tiden på året. Det första försöket fick bli en Texas Chili con Carne, men jag bytte ut högrev mot lammkött, smaksak. Det tar lite tid med en chili, eftersom den ska stå och sjuda så länge. Men de härliga dofterna väcker alla dina smaksinnen till liv, så ta ett glas vin och mys i höstmörkret medans du väntar, gott blir det!
Ett plus i kanten med det här receptet på chili va de goda tillbehören, har inte haft det förut. Vi hade avokado, tunnt skuren tomat, färsk koriander, riven cheddar och gräddfil.



Ingredienser:

500 gram lamm eller högrev
140 gram skivat bacon
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeno
3 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 burk bönor, välj en sort du tycker om
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar
olivolja

kryddblandning:
1 1/2 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrö el
2 msk spiskummin, mald
1 tsk torkad oregano
1/2 dl vatten

Tillbehör:
riven cheddarost
fintärnad avokado
tunnskuren tomat
finhackad lök
färsk koriander
gräddfil el creme fraiche

Skär kött i ca 3 cm stora tärningar, salta och blanda runt. Ställ udan i en skål.
Mixa kryddblandningen i en mortel tills det blir en paste, ställ åt sidan.
Stek bacon i gryta tills de blir gyllene och knapriga, ta upp och ställ åt sidan.
Fräs lökhack i baconfettet i några minuter, tillsätt sedan jalapeno och vitlök och stek lite till. Tillsätt kryddblandning och fräs några minuter.
Lägg sen ner brynta köttbitar, krossad tomat, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Ha i bacon och bönor de sista 5-10 minuterna. Blanda till redning och rör ner i chilin. Värm upp och låt den tjockna lite. Smaka av med salt & peppar.
Den kan gott stå i några dagar i kylen, blir bara godare.

Servera med tillbehör, eventuellt ett gott surdegsbröd och ett gott rött vin till!







Morgon scones

En riktigt skön morgon/förmiddag när det är grått ute och blåsigt. Vakna ganska tidigt, bakade lite scones som serverades med cheddarost och apelsinmarmelad. Och härlig varm choklad till, mums mums. Och sen tillbaks i sängen igen, se film och vila lite till... skönt!



På det här receptet blir det 2 lagom stora scones

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 gram smör
1.5 dl vispgrädde (det är också gott att använda filmjölk eller lite gräddfil i)

Man kan gärna ha i lite sesamfrön, pumpafrön eller andra goda småsaker om man har i skafferiet

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser, ha sen i det rumstempererade smöret och blanda med händerna. Tillsätt grädden och knåda till en slät deg (men en bakpulver deg ska inte knådas för länge)
Grädda i ugnen på bakplåtspapper i ca 10-15 minuter, tills de har fått färg.

Gott med mycket smör, din favvis ost och marmelad!





Tacksägelsekalkon

Nu när vi ändå börjar ta in mer och mer av de amerikanska traditionerna (som halloween) kan man lika gärna slå på stort och arrangera en brakande ordentlig "thanksgiving dinner". Men lite på förskott då den egentligen är i november... Så det blev en sorts knytisfest där alla gäster tog med en rätt var. Riktigt bra rätter blev det också! Allt som en middag av denna klass ska innehålla, och för att nämna några: mashed sweet potatoes, cornbread, sweet corn puree, cranberry sauce, brussels sprouts, green beans and cheddar gratin and so on...
Och för oss värdinnor blev uppdraget att sätta en stuffed turkey på bordet, spännande!
Den blev väldigt god, speciellt stuffingen och gravyn, en fin smak av syrlig apelsin, salta smaker och nötter.



2 fina kalkoner på ca 3 kg var, frysta så det tog ca 1 dygn i rumstemperatur för att tina.



Stuffing på gång i en gjutjärnsgryta



Glöm inte att göra en "gravy" på köttsaften efter att kalkonen är klar



Voila!

Ingredienser:


Kalkon, 6 kg, 2 st (med så mycket tillbehör vi hade så hade det räckt med 1 kalkon)
Bacon, 1 pkt
3 schalottlökar, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
Färsk rosmarin
Torkade tranbär, 1 dl
Torr cider, ca 800 ml
1/2 tsk malen muskot
Valnötter, 1 dl hackade
Apelsin zest, 1 stk
300 gr fläskkorv
1 ägg
Brödkrutonger, ca 2 dl
1 tsk maizena

Recept från Jamie Oliver:

To make the stuffing, melt the unsalted butter in a saucepan and add the bacon, shallots, celery and rosemary. Cook gently with the lid on for about 10 minutes, until the vegetables are very soft, but not coloured. Add the cranberries and half the cider and turn up the heat a little. When the liquid has reduced to a third of its volume, set it aside to cool. Mix in the nutmeg, allspice, some salt and pepper, the walnuts, orange zest, sausage ment and egg, then fold in the breadcrumbs.

Preheat the oven to 240°C/475°F/gas 9. Pat the turkey’s skin dry with kitchen paper, then stuff the neck end with half the stuffing. (You can cook the remaining stuffing separately or use it to make sausage rolls on Boxing Day.) Rub the bird with the softened butter and season well. Place in a roasting tin, cover with foil and pop in the preheated oven. After 15 minutes, turn down the heat to 150°C/300°F/gas 2. Baste, then roast for another 2 to 2¾ hours.

Remove the foil 1 hour before the end of cooking time. To check the bird is cooked, stick a fork into the thickest part of the thigh – the juices should run clear. Remove the turkey from the oven, lift out of the tin, cover with foil then leave to rest for 30 minutes.

Gravy:
Häll över skyn som blir efter ugnstekning i en stekpanna, sila den gärna först om det är en massa grejjs i. Ha i resten av cidern, och lite pressad apelsinsaft. Smaka och se om det behövs saltas eller tillsättas buljong. Låt den koka en stund och reducera. Gör en liten redning brevid på maizena mjöl och spad/vatten. När det smakar bra och har stått en stund, vispa i redning tills du får önskad konsistens, den ska inte vara så tjock. Det är också gott med en skvätt grädde i!






RSS 2.0