Minipiroger

En liten semester är på sin plats, och det bär av till kallare breddgrader den här gången. Bland det bästa med att åka bort är den långa tågresan, när man kan ladda upp med filmer, böcker, god mat och annat. Älskar att preppa och förbereda tågmat (mat som säljs på tåg är ju inte en hit som bekant). Så till denna resa har jag gjort en spansk bondomelett och små piroger fyllda med lammfärs till mig och min gode vän. Fick inspiration till pirogerna när jag såg Hemma hos Jamie tidigare idag, han gjorde en rätt som heter "Indian carrot salad" eller liknande. Fast jag tror han gjorde wraps, men jag hade inte det hemma så tänkte pröva piroger istället, hoppas det blir bra till den 7 timmars långa resan i morgon...





Minipiroger:

Lammfärs
Garam masala
Salt & peppar

Morötter
Schalottlök
Citron
Olivolja
Bladpersilja

Smördegsplattor

Stek färsen tills allt fett har dunstat, blanda sen i kryddor och stek lite till så den blir en aning krispig.
Skala morötter och skiva de väldigt fint, samma med schalottlöken. Blanda i -zest och citronsaft, bladpersilja och olivolja.

Kavla ut smördegsplattorna till den dubbla storleken och dela upp i fyra delar. Lägg på fyllning och kläm ihop kanterna. Pensla med ägg. Grädda i ugnen i ca 10 min eller tills de har fått fin färg.





Coq au vin - Julia Child

En klassiker värd att lägga sin tid och kärlek på - enkla råvaror och lagom så enkel tillberedning.
Och när hela familjen ska komma över på söndagsmiddag är det praktiskt och populärt med en mustig gryta. Och det kändes helt rätt att leta upp Julia Childs recept på en Coq au vin efter att ha sett filmen, som ska sägas är en väldigt mysig feel good film. Man blir sugen på franska grytor och chokladkaka dock...
Lagade den dagen innan, alltid bra att göra med grytor om tid finns.



Recept för ca 4-5 personer

ca 2 kg kyckling (köpte en hel bjärekyckling som jag styckade upp hemma)
350 gr tjockare bacon, eller en hel fläskbit
Kycklingfond (köpte fryst och använde ca 3 dl)
2-3 dl rödvin
Skogschampinjoner
Smålök (schalottlök funkar oxå bra)
Timjan, färsk och torkad
Bladpersilja
Vitlök, 2 stora klyftor
Lagerblad
Olivolja
Smör
2 msk Tomatpuré
2 dl Cognac





Tomat & basilika bröd

Ikväll har jag bakat bröd, och det blev väldigt gott för att vara en som nästan aldrig bakar. Hittade ett recept på tasteline som jag ändrade lite på. Ursprungsreceptet är skapat av Manne Dahlberg. Ett väldigt enkelt vetemjölsbröd recept med tomat och basilika i, och tänkte nog pröva med nashipäron och timjan i till nästa gång.
Till kvälls-snack blev det såklart nybakat bröd med lagrad ost och fikonmarmelad, mm.... annars kan jag tänka mig att det också kan smaka gott tillsammans med en varm, krämig soppa nu i kylan.



Det blev tre lagom stora bröd på det här receptet:

5 dl vatten, fingervarmt
1 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1 msk honung
2 tsk salt
12 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser snabbt, degen blir lite lös och det ska den vara. Strö några matskedar mjöl över degen och låt den stå och jäsa i ca 1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 240-250 grader
Strö ut ca 1 dl mjöl på ett bakbord, ta ut degen ur skålen försiktigt över mjölet, knåda inte för jästbubblorna ska vara kvar. Strö över lite mer mjöl på degen och dela upp i 2-3 delar, lägg på smord ugnsform eller på bakplåtspapper.
Grädda de i ca 17-20 min. Skorpan blev jättefin och lagom knaprig.





Ljummen sallad med bacon, durumvetekorn & fänkål

Har lagat en del sallader i det sista tll middag. Har upptäckt hela matvetekorn (durum) som är väldigt goda att använda samt gör salladen lite mer matig. Det är också gott tycker jag med aningen ljumma ingredienser, en sallad ska absolut inte vara kall enligt min mening. Använde lite av vad som fanns hemma, tidigare har jag haft i stekt halloumi istället för bacon och sockerärtor, haricoteverts mm. Fänkål är också en ingrediens som sätter god smak på en sallad.



Ingredienser för 2 portioner:

Några mandelpotatisar (kokt och sen stekt i baconfett)
1 burk matvete durum
Purjolök
1/2 paket bacon
1/2 Fänkål
3 tomater
ngr broccolibitar
Solrosskott

dressing:

sesamolja
balsamico
dijonsenap
linfrö
solrosfrö




Tianjin dumplings

Åhh, det här va en upplevelse som slår det mesta!
Blev hembjuden på middag hos en vän från Tianjin i Kina och en helt fantasiskt repertoar av delikata, välsmakande rätter blev serverade. Det som var extra roligt var att vi alla deltog i matlagningen, vi fick lära oss att laga dumplings. Har ju gjort några försök tidigare men nu framåt kommer de att bli ännu bättre, fick bra tips från en sann expert :)
Vi åt dumplings med två olika fyllningar, en med fläskfärs och en med räkor. Till det fick vi också en tomatsoppa med ägg och wokade grönsaker, kinesisk svamp och tofu. Och både svampen och tofun var av en mycket bättre kvalitet än vanligt. Det va så gott alltihopa!









Vällagad kinesisk mat är så otroligt gott, och det var detta. Bra råvaror, en hel del kärlek och erfarenhet, då är man där :)





Mangomello

Inte ofta jag gör desserter måste jag konstatera. I det här tillfället skulle jag ta med en frisk dessert som en härlig avslutning på en kinesisk middag, och friskt blev det. Fick intryck av att gästerna blev nöjda med "liksom" sorbeten som jag hade förberett. Det va egentligen bara fryst frukt kört i mixer och lagt i lager i ett glas, såg trevligt ut och smakade mer än vad jag trodde, va rädd att det skulle bli för isigt, men de stod framme en stund innan servering vilket hjälpte på. Hade inget socker i eller annat, bara ren och skär frukt. Använde melon, mango och mandarin. Rev lite choklad på toppen innan servering.






Välj frukter / bär man tycker om, det gick bäst att mixa frukten innan frysning. Gjorde en ny batch hemma och testade det istället för att frysa först och sen riva grovt med rivjärn.
Gott att servera med choklad eller nötter på toppen




Kinesisk långkok på fläsk

Hittade ett spännande recept på Taffel häromdagen, satt och läste om umami (den femte grundsmaken) och kom över en gryta på fläsk med asiatiska smaker som jag kände att jag bara måste testa. Och det var gott jag gjorde!
Skönt med långkok en fredagskväll när man samtidigt kan pyssla med grejer hemma. Det blev en sen middag, säkert vid elva eftersom jag glömde att köttet stod i marinad i kylen... men när jag till sist satt mig ned för att äta med en alldeles nykommen utgåva av Kateigaho (låg innanför dörren då jag kom hem) så kom hungern stormande, och det var passande då maten smakade väldigt gott. Enkelt recept men kräver lite tid bara.



Recept från Lisa Förare Winbladh (har ändrat lite)

Ingredienser:


500 g magert sidfläsk i bit (jag köpte fläskbog)
2 msk chilibeansauce (den jag köpte var riktigt stark, så se upp!)
2 msk ljus soja
2 msk finhackad eller grovriven ingefära
2 msk strimlat mandarinskal ev kinesiskt torkat
3 msk socker
3 msk jordnötsolja
1 kanelstång
1 kryddmått hel anis
ca 3 dl vatten
15 cm kraftig purjo, nedre delen

Jag hade ris och broccoli till

Tärna köttet i mindre bitar, blanda med chilibönpasta, soja, ingefära och mandarinskal.
Låt marinera en timme.
Hetta upp oljan och sockret under omrörning i en liten tjockbottnad kraftig kastrull tills det är nötbrunt. Passa noga så att det inte bränns.
Släng snabbt ner kött, marinad och kryddor och fräs det under omrörning på högsta värme en dryg minut. Slå på vatten så att det precis täcker. Låt puttra under lock på mycket svag värme ca 50 minuter.
Skiva purjon grovt och  vänd ner den. Låt puttra några minuter tills den är spänstig
Kan rekomenderas!




RSS 2.0