Kalvbiff och curryblomkål

Fick inspiration från lite olika håll, en indisk curryrätt och grekiska pannbiffar. Kanske en udda mix av smaker men det fungerade väldigt bra. Pannbiffar på kalvfärs (lammfärs också bra) med citron, kummin och vitlök, och en curryrätt med blomkål och potatis. Till det passade det bra med en tzatziki. Hade tänkt en middag för fler, men då vädret inte helt tillåter vanlig kommunal transport får det hellre bli en eller två goda lunchlådor :)



Kalvbiffar

400 gr färs
1 ägg
2 schalottlökar
2 klyftor vitlök
1/2 dl havregryn
citronzest
kummin
timjan
salt & peppar
ströbröd (för panering)

Curryblomkål & potatis

ca 10 små potatisar
1/2 blomkålshuvud
jordnötsolja
curry
kummin
koriander

Tzatziki

Yoghurt
gurka, finhackad
1 klyfta vitlök
citronsaft
salt

Blanda färs med kryddor, lök, ägg, citronzest och havregryn (blötlagd). Forma mindre biffar och rulla i ströbröd.
Blomkålen och potatisen blandas med kryddmixen och oljan. Stek på hög värme tills allt har fått lite färg och sätt sen in i ugnen på ca 200 grader.
Stek biffar i smör på båda sidor och lägg sen in i ugnen tillsammans med blomkålen.





Crêpes salées

Efter ett större inköp av Raclette ost till en middag för nån vecka sedan lyckades det bli en hel del över. Och en traditionell Raclette middag funkar inte helt att repetera flera gånger under en vecka, även om det är väldigt gott. Så nya användningsområden för denna goda franska ost har fått bli Raclette pizza och som ikväll: Crêpes Salées. Och med  kokboksvärldens bibel i min hand, Larousse Gastronomique, kan det inte bli så tokigt. Måste dessutom passa på att nämna min nya favoritbutik: Winjas på kungsholmen. Ostar, skinkor, korvar, oliver, cider och mycket mycket mer, väldigt bra utbud och priser. En ovanlig kombination här omkring. Så mina crêpes fick innehålla fler delikatesser från Winjas som en salt och god bayonneskinka, parmesan och till maten en torr cider: St Mont Michel.
Hade också i minisparris och tomatfiléer, blev jättegott!
Tips: väldigt gott att ha ett ägg i tillsammans med riven ost, och låt gärna gulan vara rinnig.



Till ca 6 st crêpes:

2 dl mjöl (både vete och fullkorn funkar bra)
2-3 ägg
mjölk
Jordnötsolja
Salt

Blanda äggen (en aning vispade) med mjölet och häll i mjölken gradvis samtidigt som man vispar, tills det blir pannkakssmet-konsistens. Häll i en matsked olja till sist. Man kan byta ut jordnötsoljan mot smör eller olivolja. Låt stå i 1-2 timmar.
Lägg en klick smör i den varma pannan och häll i en skopa smet. Låt den steka på ena sidan och lägg i önskade tillbehör efter att ha vänt på den. Vik över och stek lite till så osten smälter.






RSS 2.0