Potatissallad

En härlig potatissallad med en dressing som inte blir för mäktig,
passar bra till fisk, fågel eller kött.



Ingredienser:

Kokt potatis
Cocktailtomater iklyftor
Vårlök, hackad
Vitkål, fint skuren

Dressing:

Parmesan
En god olivolja
Dijonsenap
Basilika
Chalottlök

Dressing ingredienserna körs i mixer till en ganska fin konsistens och blandas med salladsråvarorna



Rabarberkompott & jordgubbar


En helt fantastisk dessert till midsommarfikat av mästerkocken Elin :)
En rabarberkompott med jordgubbar i som serverades med grädde och biscotti smulor, mums!





Ingredienser:

Rabarber
Socker
Citron
Vaniljstång
Maizena
Grädde
Biscotti

Koka upp en sockerlag, pressa i citronsaft och vaniljstång. Lägg i rabarberna och koka tills de är mjuka. Häll av saften från koket och koka upp med Maizena så att den blir krämig. Blanda ihop allt. Klart!



Sommarsallad & grillad kyckling


När man är på besök hos vänner som jobbar som kock blir det alltid riktigt god mat, och det är inte bara det att maten smakar så bra. Själva uppläggningen av maten ser så förbaskat bra ut jämt också, och det ser så lätt ut. Men så är det när vissa har en naturlig talang... har något att jobba mot här :)
Enligt kvällens kock blev det en middag bestående av "det som fanns i kylskåpet", och för en annan hade det nog inte blivit ett så bra resultat med samma utgångspunkt...
















Kvällens meny:

Grillad kyckling
Sommarsallad
Färsk kronärtskocka
Grillad chevré toast

Kyckling:
En hel kyckling styckades upp i bitar och fick ligga i marinad i ca 30 min
Marinaden innehöll diverse örter, olja, vitlök, chilli (är osäker på exakt vad, men det man har hemma och som man tycker om)

Sommarsallad:
Kokt potatis i halvor
Vita bönor
Tomatfileér i skivor
Rödlök, finhackad
Fetaost
Kalamata oliver
Inlagd vitlök
Färska örter
Babyspenat eller en annan småbladig sallad
En dressing gjordes på dijonsenap, fikonmarmelad och sesamolja

Chevrétoast:
En tjock skiva chevréost på bröd med honung på

Allt smakade mums! Tack för middagen!



Lammracks & Bea

Var i hötorgshallen idag för att inhandla diverse saker till midsommarfirandet (bl a en bit entrecote för 200.- ajaj, den ska bli god kan jag lova), men då fick jag syn på några riktigt fina lammracks som fick bli impulsköpet för dagen, och det var ett bra impulsköp måste jag säga. Bjöd in min goda vän på middag och serverade rostad nypotatis, lammracks, hemlagad bearnaise  och ärtskott (ett grönt inslag måste man ha...)



Lammracksen fick lite färg i stekpannan först tillsammans med olja, vitlök och timjan. Sen in i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen låg på 58, lät den vila ca 10 min innan jag skar upp den.



Lamm:

Kryddade lammet med vitlök och rosmarin tillsammans med olja. Brynte köttet en aning på alla sidor innan jag satte in lammet i ugnen med en stektermometer. Innertemperaturen fick komma upp till 58 grader och sen stå och vila ca 10-15 min innan servering.

Bearnaise (4 pers) :

2 chalottlökar
1 dl vinäger
lite vitvin
10 st vitpepparkorn
3 st ägggulor
250 gr skirat smör
färsk dragon
tabasco
worchestershire sås

Lök, vinäger, vin, pepparkorn och en kvist dragon kokas upp kastrull och reduceras till ca hälften (några matskedar kvar)
Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Om det skulle skära sig kan man rädda med lite iskallt vatten.
Smaksätt med hackad dragon, salt, worchester och tabasco.

Potatis:


Tog små nypotatisar och la hela i en ugnsform med olja och salt, det tog ca 25 min. Gott om de blir lite skrumpna och får hårt skal.


Min vän var nöjd och belåten, har skrytit mig på att jag kan göra en utmärkt bearnaise länge nu utan att bevisa det, så det var på tiden...




Auberginerullar & Quesadillas

Åh det här va gott kan jag lova!

Hittade aubergine receptet på årstiderna och piffade upp det lite med saker jag hade i kylen, coh så hade jag vetetortillas och potatis kvar sedan middagen i helgen.



Auberginerullar:

1 aubergine
1 box coctailtomater
fetaost
gräslök
koriander
bladpersilja
sockerärtor

Skär auberginen i 5mm tjocka skivor, lägg de på en skärbräda och ha lite salt på och låt de ligga i 20 min. Hacka tomater under tiden tillsammans med ärtor, koriander, bladpersilja, gräslök och smula i fetaosten. Skölj aubergineskivorna och torka försiktigt. Stek de i olja (gärna i grillpanna), lägg lite fyllning på och rulla ihop. Lägg alla rullar i en ugnsform och sätt in i ugnen i ca 20 min i 175 grader.




Quesadillas:


2 vetetortillas
3 potatisar
cheddarost
parmesanost
röd mjölk
ärtskott

Koka potatisen, pressa sen och blanda med ost, mjölk och ärtskott. Lägg moset mellan tortillabröden och stek i panna för att få lite färg och sen i ugnen för att värma lite snabbt. Skär upp i tårtbitar.

Servera några rullar och några bitar quesadillas tillsammans med rester av tomatsalsan.

Kan absolut rekomenderas!



Den ultimata potatispurén

Middag med vänner på nationaldagen kräver lite husmanskost.
Har tidigare fått tips om ett recept på världens bästa potatispuré som kändes rätt att prova på också.
Så det serverades kalvpannbiff med potatispuré, rödkål, karl johan tapenade och saltgurka.



Potatispuré:
recept från Hestor Blumenthal (the fat duck)

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/pommepuree_74822.shtml

Kalvpannbiff:
kalvfärs
salt & peppar
mjöl
rullade färsdegen och skar i ca 5-6 cm tjocka bitar
Stekte pannbiffarna på båda sidor ca 2-3 min för att få färg, la de sen i ugnen och tog ut de när de hade en innertemperatur på ca 75
Rödkål:
det fanns faktiskt ingen rödkål så jag köpte vitkål istället men det funka bra ändå
skar i tunna skivor och kokade sen i rödvin, rödvinsvinäger, socker, honung, balsamico.
Karl Johan tapenade:
Stekte skogschampinjoner med torkad karl johan i smör, salt och peppar. Körde allt i mixer med bladpersija.

Köpte färdigsaltade gurkor till och serverade maten med en Barolo, kanske lite häftig till maten men eftersom den va så god så gick det bra :)

Fick en fantastiskt härlig sommarblomsterbukett som var "färskplockad" på djurgården, kanonfin!



Vårprimörer & halloumi

När vår familj samlas och lagar middag ihop brukar vi dela upp arbetet lite så att några tar förrätt, nån annan huvudrätt osv.
Den här gången gjorde jag en förrätt som jag tänkte skulle vara vårligt fräsch nu med alla goda grönsaker som finns. Så efter ett besök i hötorgshallen hade jag det mesta som behövdes.



Min handlingslista:

färska gröna ärtor
sparris
små plommontomater
vårlök
granatäpple
papaya
romanosallad
mynta
citron
halloumiost

Kokade (hade varit bättre att ångkoka) ärtor och sparris och blandade ihop med citronskal, citronsaft, mynta och lite olja
Resten av ingredienserna blandades ihop med lite olja och salt
Halloumin grillades (la bitarna i en sånn fiskgrillhållare som var perfekt för halloumi så att den inte ramlar mellan gallret)

Det smakade riktigt gott, fin balans mellan salt ost och fräscha och lite söta smaker i salladen



Gyoza! - första resan

Va i London i helgen och åt på en toppenkrog, Hakkasan, och blev så inspirerad av att börja laga kinamat. Och då menar jag inte tre (fyra?) små rätter...



Gick förbi en asiatisk affär på vägen hem och köpte dumplingdeg, en bambukorg att ångkoka, koriander, pak soi, vårlök och risvinäger. Det är så härligt att handla i asiatiska butiker, man känner knappt till hälften av allt och och det ser så spännande ut. Tror jag ska köra en asiatisk matperiod en stund framöver.

Röran i knytena består av:

2 Vårlökar
1 bunt Pak Soi
2 små knippor av koriander
ca 100 gr bacon (egentligen ska man ha fläskfärs i)
en liten bit färsk ingefära
1 msk soya
1 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
1 msk maizena

Allt finhackas och blandas tillsammans
En liten klick läggs på degen och antingen så skrynklar man ihop de som små påsar eller viker på hälften och trycker ihop kanterna.



Läste i ett recept att man kunde ha pak soi blad i botten av korgen men det funkade inte så bra så jag tog bort de efter en stund och då gick det mycket fortare.



Serveras med en sås på soya, sesamolja, risvinäger, sambal olek och lite rostade sesamfrön.

Det var gott men övning ger färdighet!



RSS 2.0