Grillsåser

Första kvällen i Båstad grillade vi lammracks och annat gott, till det gjordes två såser som passar fint till grillat, både fisk som kött.



Tzatsiki:

Grekisk yoghurt
finhackad gurka, (ta bort mittpartiet)
lite citronsaft
vitlök
mynta är gott att ha i om man tycker om det

Mangosalsa:

Mango
Tomatfileér
Rödlök
Färsk timjan
Lite socker
Olivolja
Finhackad chilli
Salt
Citronsaft

Ett tips: det var kanongott med limezest på grillat kött! Tack för det K-O :)

Grillade havskräftor och röding

Semester och sol, då blir det svårare att få tid till uppdatering här. Det har varit mycket god mat i det sista, och har som tur haft med mig kameran på vissa av de :)
Började semestern med några dagar i båstad med goda vänner, och vi kom dit i lugnet efter stormen kan man tryggt säga. Måste absolut rekomendera kallbadhuset förresten, otroligt skönt att hänga där i nåra timmar, och kostar bara 100 riksdaler!

Yes, yes, tillbaka till den goda maten. En av kvällarna som vi grillade gjorde vi ett besök hos den lokala fiskaren och fick inhandlat både färska havskräfter och röding, mums!



Rödingen fylldes med en blandning på bladpersilja, citronzest och tunnt skivad vitlök, ger en kanonfin smak och doft!



Havskräftorna delades på mitten och fick en rejäl klick smör på sig och till sist lite citronsaft.



Till våran fina fisk och skaldjur grillade vi lite grönsaker.
Som ytterligare tillbehör hade vi två olika såser och en sallad. Såserna kommer i nästa inlägg då vi hade i stort sett samma som kvällen innan.



Rödbetsrisotto





4 portioner

2 dl Avorioris
4,5 dl hönsbuljong
2 chalottlökar
en skvätt vitvin
parmesan
1 stor rödbeta
ngr skogschampinjoner
färsk basilika
smör

Stek chalottlöken i en klick smör några minuter, lägg sen i ris och stek tills riset har blivit lite blankt (inte så hög värme). Häll i en skvätt ris och låt koka in, häll sedan i lite av buljongen. En skopa i taget och låt vätskan koka in innan ny hälls i. Lägg i rödbetan som är skuren i små tärningar efter ca halva buljongen.
Champinjoner läggs i mot slutet, och smaka till sist av med ytterligare lite smör, riven parmesan och basilika.




Kantarell gyoza!

Jippie! Årets första kantarellskörd, helt underbart!
Har aldrig varit ute så tidigt för att hitta svamp, men en liten fågel viskade i mitt öra...
Solglimtar mellan träden, grön vacker skog, doften av lövskog och till och med en aning svampdoft, kan det bli en bättre söndagseftermiddag?

Och så kommer den stora frågan, vad ska man göra med årets första skörd? En toast, färsk pasta med svampsås... Nej, den här gången blev det en japanska vridning på det hela, som funka väldigt bra. Jag och mademoiselle E har fått en hang-up på Gyoza, så det fick det bli. En kantarell "stuvning" som fyllning i won-ton blad.











Kantareller, helst egenplockade :)
Kinesisk broccoli (gai larn)
Kinesisk vårlök
Smör
Grädde alt. creme fraiche
Salt
Won-ton ark, till fritering (lite tjockare och gulare)
olja till fritering

Stek kantareller utan smör tills vätskan har dunstat, lägg i en bra klick med smör och sen vårlök och broccoli. Salta och smaka.
Blöt kanterna på won-ton arken och lägg i lite fyllning, kläm till ordentligt i kanterna så de inte kan öppnas vid fritering. Värm upp olja i en kastrull, några cm högt så det täcker hela gyozan vid fritering. Sen går det ganska fort, passa på så de inte blir brända.
Vi serverade en soyasås till på kinesisk soya och sesamolja.

まい  んåち !



Citronkaka med grädde & mango

Mumsfilibabba!  Kladdig sockerkaka med perfekt mogen mango och vispad grädde med vanilj, knasgott va det :)
Det är inte så ofta det händer att ens middagsgäster tar med sig ingredienser, ställer sig och bakar och serverar en härlig dessert efter middagen...perfekta gäster enligt mig :) ett stort guldhjärta i gästboken där!



Citronkaka:
175 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
skal och saft av 1 citron
2 msk syltade apelsinskal
3/4 dl blå vallmofrön
2 dl vetemjöl
ca 1/2 dl blå vallmofrön att beströ den smorda formen med

(gärna ekologiska ingredienser)

Smält smör och låt svalna
Blanda ner socker, ägg, citronskal och -saft, syltade apelsinskal, blå vallmofrön och till sist mjölet
Häll upp smeten i en smord form och vallmobeströdd form
Grädda kakan i 180 grader i ca 35 minuter
Servera med mango (tips, nu har den pakistanska mangon kommit!!) och vispad grädde med lite vanilj och socker.

Recept från Rosendals Trädgårdscafe




Tagliolini & svampsås

Färsk pasta, gräddsås med svamp och parmesan en regnig kväll som denna, tillsammans med en klassisk italiensk film som Fellinins "La Strada". Det e en fin kväll i mitt tycke...




Färsk tagliolini
Skogschampinjon
Bacon
Karl Johan, torkad
Vitlök
Chalottlök
Ärtskott
Timjan, färsk
Grädde
Citron
Parmesan

Stek vitlök, chalottlök, timjan med blötlagd Karl Johan, gärna med en skvätt vitvin och sen champinjoner.
Häll över lite grädde. Stek bacon i en annan stekpanna knaprig.
Koka pastan

Servera med ärtskott och parmesan

Buon Appetito!



RSS 2.0