Bearnaise i Argeles

En semester i frankrike är dömd tll att innehålla en kväll med grillad entrecote, bearnaise och franskt rödvin!
Till saken hör också att jag "råkade" berömma min egen bea en ljummen kväll, och ja - upp till bevis!
I middagsskaran fanns också en själ vars far är kock och gör en berömd bea... det kom fram lite senare dock :)
Men, med inköpta lokala råvaror och tillagning i ett främmande kök sattes det igång. Mitt enda uppdrag blev såsen, andra fick sköta grillning och andra tillbehör.




Det är också lite klurigt att göra en bea till många personer, i det här tillfället 8 pers:

3 chalottlökar
2 dl vinäger
lite vitt vin
20 st vitpepparkorn
6 st ägggulor
500 gr skirat smör
färsk dragon
tabasco
lite chillipulver
salt


Lök, vinäger, vin, pepparkorn och en kvist dragon kokas upp i en kastrull och reduceras till ca hälften (några matskedar kvar)
Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Om det skulle skära sig kan man rädda med lite iskallt vatten.
Smaksätt med hackad dragon, salt, och tabasco. Kankse lite mer vinäger eller citron om önskvärt.





250 grammaren

En hamburgare som heter duga!
Har aldrig gett mig på en så stor hamburgare tidigare, men semestrar man med en amerikofil så kan det bli så... :)
Och det var inte så illa, rättare sagt otroligt gott. De hemgjorda pommes frites vi skulle ha till blev något överflödiga. Speciellt med tanke på att vi hade tre olika såser till också... Den ljuva bean, den sötsyrliga och rökiga bbq:n och en skånsk grillsås.
TIPS! Lite bbq sås i färsen gjorde susen :)






Hamburgare:

Nötfärs 500 gr
Dijonsenap
Ett ägg
Ströbröd på knäckebröd
Chillipulver
Socker
Bbq sås
Salt & Peppar

Till min hamburgare hade jag cheddarost, stekt lök i smör och lite apelsinmarmelad (kanongott!), bea i botten och jalapenos.

Smaken sitter fortfarande kvar i minnet...






Åhus mackan

Ett kärt återseende med österlen och Åhus men också ett kärt återbesök på Martins Rökeri i Furuboda.
Rökt lax och makrill i otaliga smaker och kombinationer, denna gången blev det ett litet urval med chilli & lime rökt lax, basilika lax och 2 olika sorters rökt makrill.

Så efter en tennismatch i solen smakade det bra med en kall öl och en makrillbit på kavring. Och kombinationen av tillbehör blev slående bra!




En skiva kavring
Mascarpone och gorgonzola
Rökt makrill
Apelsin marmelad
Färsk timjan






Sommarens drink!

Jag tror att jag måste utlysa hallon som sommarens bär, smaken har återkommit i många olika former och tillfällen men den absoluta favoriten på listan är hallondrinken! Supergott och enkelt, som är den bästa av alla formler :)
Den har avnjutits vid flera tillfällen under den härliga varma sommaren vi har haft, men toppserveringen är nog på en middagsbjudning en av de varmaste kvällarna i stan som en fördrink. 30 sekunders regeln som gäller för värd/värdinnan så fort en gäst har stigit innanför dörren blev uppskattad med en svalkande drink i handen.



4 cl Plantation Rum Grand Reserve (eller annan god mörk rom)
Hallonsoda
Frysta hallon
En skvätt lime

Måste prövas!




RSS 2.0