Bearnaise i Argeles

En semester i frankrike är dömd tll att innehålla en kväll med grillad entrecote, bearnaise och franskt rödvin!
Till saken hör också att jag "råkade" berömma min egen bea en ljummen kväll, och ja - upp till bevis!
I middagsskaran fanns också en själ vars far är kock och gör en berömd bea... det kom fram lite senare dock :)
Men, med inköpta lokala råvaror och tillagning i ett främmande kök sattes det igång. Mitt enda uppdrag blev såsen, andra fick sköta grillning och andra tillbehör.




Det är också lite klurigt att göra en bea till många personer, i det här tillfället 8 pers:

3 chalottlökar
2 dl vinäger
lite vitt vin
20 st vitpepparkorn
6 st ägggulor
500 gr skirat smör
färsk dragon
tabasco
lite chillipulver
salt


Lök, vinäger, vin, pepparkorn och en kvist dragon kokas upp i en kastrull och reduceras till ca hälften (några matskedar kvar)
Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Om det skulle skära sig kan man rädda med lite iskallt vatten.
Smaksätt med hackad dragon, salt, och tabasco. Kankse lite mer vinäger eller citron om önskvärt.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0