Champagne... Hummer... Svart mole... Amarone...

Överskriften talar för sig själv, man fattar njutningen... och njutning va det vill jag lova!
Evigheter sen jag åt hummer, har glömt hur gott det är. Min kära far bjöd på läckerheten med bubbel till, inte illa :)
Jag stod för huvudrätten som bestod av kalvstek med glacerade rotfrukter och en svart mole från Oaxaca som är en chokladsås från Mexico. Himla god och känsloladdad. En himla massa ingredienser och en himla massa tid och kärlek, och du har såsen som blir pricken över i!


Svart mole från Oaxaca:



Recept av Svante Adermark: http://menumo.se/recept/829/svart-mole-fran-oaxaca-chihuacle

Tack Svante!

Rotfrukter &  Kalvstek

Persiljerot
Sellerirot
Palsternacka
2 apelsiner
Honung
Smör
Kalvstek
Timjan
Olja
Salt & peppar

Skar rotfrukterna i pommes frites storlek och kokade en liten stund. Sauterade snabbt innan servering med smör, pressad apelsinsaft och honung.

Kalvsteken gnuggade jag med salt, svartpeppar, timjan och olja.
Tillagning efter ett tips från min goda norska vän som har gått matlagningskurs: värm upp ugnen till 80 grader, sätt in stek med termometer och låt stå tills kärntemperaturen är 55-60 grader. Man kan bryna om man vill innan eller efter, men det är bara för syns skull eller om man önskar en stekyta för smakens skull. Jag trodde att köttet blev saftigare om man brynade innan ugnen, men inte det nej... Den stod i alla fall i säkert två timmar och blev supersaftig och god, tack för tips mademoiselle M!

Glömde tyvärr att ta kort på hela rätten när den låg på tallriken, blev alltför uppslukad av Amaronen och allt gott.
Men såsen blev jättefin och slät efter silning med en perfekt nyans av choklad :)







Pyttipanna med piff&puff


En hederlig klassiker som inte kan gå så fel egentligen. Vanligtvis kör man på kylens rester men idag blev det inhandling av nya ingredienser, och det går ju att ha ganska variabla ingredienser i en pyttipanna... men det blev lite härliga rotfrukter och färska örter till slut.




Ingredienser:

Rotselleri
Palsternacka
Morot
Fänkål
Schalottlök
Snackpaprika (röd)
Fläsk
Bladpersilja
Ägg-gula
Salt & Peppar

1. Gör en fin "mis en place" och skär upp allt i fina små bitar
2. Koka rotfrukter ca 5-10 minuter
3. Stek fläsk
4. Stek rotfrukter i smör
5. Stek lök och fänkål, ha i paprika efter en stund

Blanda allt i en form tillsammans med hackad persilja och krydda

Piff & Puff blev nöjda och belåtna :)



kram till puff (eller piff)





Pimientos


En annan favorit, från Spanien. Under förra sommarens pilgrimsvandring fick vi ett stort fat med sånna här tillsammans med en kall öl. Och efter 3 mils gående i den spanska sommarvärmen kan jag lova att det satte sina spår...
Hittade som tur nog dessa på bondens marknad på söder i helgen, och till ett bra pris. De här var lite mildare än de riktiga pimientos man brukar använda, men goda för det.




Gör så här:


Värm upp olja i en sauteringspanna, rapsolja funkar bra. Lägg i pimientos när det känna ganska varmt (det kan stänka en del). Efter att de har fått en del färg, pressa över citronsaft och ha sen på havssalt innan servering. Måste serveras varma. Bra som tilltugg eller en mini-förrätt.

Så fantastiskt gott!





Boeuf bourgignon

En av höstens favoriter, man får inte gå igenom en hel höst utan att äta en Boeuf bourgignon minst en gång. Och det är inte det minsta svårt eller dyrt egentligen heller. Bara lägga lite av sin tid och kärlek som vanligt... :)




Ingredienser

400 gram grytbitar, nötkött
300 gram rimmat fläsk
10-12 stk schalottlökar
10-12 stk färska skogschampinjoner
2 klyftor vitlök
2 stk lagerblad
lite timjan
tomatpuré
ca 2 dl reducerad oxfond (eller 1 köttbuljongtärning)
färsk persilja
salt&peppar
smör
4 dl rödvin
jag hade i lite morotsslantar och cocktailtomater en stund innan servering, men inget som egentligen är nödvändigt.

Använd gärna en järngryta. Fräs fläsktärningar i smör, lägg sen i grytbitar och bryn några minuter. Ha sen i vitlök, lök och champinjoner och bryn lite till. Sen är det dags för timjan, fond, tomatpuré och vin. Rör om och låt det stå och puttra tills köttet är mört, med lock på.
Strö över den hackade persiljan till sist och servera med kokt potatis eller ett gott ris.









Reklampaus...

Övar mig på HDR och tog en bild i köket, har inte helt koll på bearbetning ännu men tyckte att färger och kontraster blev lite fna, kan samtidigt passa på att göra reklam för den goda rapsoljan från skåne i somras... jättegod att använda när man lagar grönsaksrätter eller till ljust kött.







Death by chocolate

Nu är tiden inne för mys med tända ljus, varm choklad och film. Så det är precis det jag tänker ägna kvällen åt.
Vet dock inte helt vilken film jag ska se... men varm choklad kan jag!




Röd ekologisk mjölk
Death by chocolate (chokladmassa köpt i NY, men kan ersättas med en bra mörk choklad)
kakaopulver
chillipulver
kanel
äkta vaniljstång

mängd efter smak och behag helt enkelt!

Gärna en klick vispad grädde med ytterligare lite äkta vaniljstång :) glömde köpa med grädde hem...
Kan också gärna serveras med en god mörk rom till.





RSS 2.0