Fänkål, kyckling och apelsin

Fänkål har jag använt mycket i det sista. Mest kall och tunt skivad i sallader som tillbehör till kött/fisk eller som sist, marinerad i citron & olja till gravad oxfilé & chévre. Smaken är mest framträdande när den inte värmebehandlas. En väldigt god växt/grönsak som används mycket i södra europa men också i sydvästra asien. Den sägs också vara bra för matsmältningen och att ormar åt fänkål vid skinnömsningen för att skärpa sin syn... Och vissa hävdar att man med hjälp av fänkål kan gå ned i vikt. Frön och olja från fänkål används mycket i alternativa mediciner, men jag har mest använt själva roten, eller vad man kallar den, i matlagning.
Idag blev det en varm middagsrätt med fänkål i, oftast rekomenderas fänkål tillsammans med fisk men jag tycker personligen att den fungerar bra med kött och fågel också.






Jag började med att fräsa schalottlök, vitlök och rivet apelsinskal. Hade sen i kycklingstrimlor som snabbt frästes med lite mörk rom, apelsinsaft och curry. I och med att jag hade grillad kyckling så gick det ganska fort. Till sist hade jag i cocktailtomater (konserv) fänkålen och persilja, allt fick puttra en stund innan servering. Serverade med ris.




Penne med tomat & pekannöt sås

Ibland har man ingen ork att gå och handla, och då får man ta det som finns till hands. Det kan verkligen bli katastrof eller helt åt andra hållet, och den här gången blev det ganska lyckat. Jag hittade lite pekannötter, parmesan, rökt skinka, schalottlök och grädde. Så naturligt nog bestod kvällens middag av en pastarätt. Enkelt, snabbt och gott. Jag har ett minne av en fantastisk gräddig valnötsås till pasta som jag fick en gång ute på krogen, mindes den nu när jag avände pekannötter. Ska försöka återskapa den en dag om inte så länge...




Schalottlök
Vitlök
Pekannötter
Jordnötsolja
Olivolja
Parmesan
Rökt skinka
Tomatpuré
Grädde
Penne
Salt & Peppar

Jag mixade nötter med vitlök och lite olivolja till en ganska fin massa, hackade sedan lök som stektes i jordnösoljan tillsammans med nötmassan. Blandade i ca 2 msk tomatpure och till sist lite grädde efter önska och behov.
Serverade med penne, riven parmesan och strimlad rökt skinka. Lika gott utan skinka oxå :)




RSS 2.0