Frukost på manhattan

Har hakat upp mig lite på min helgfrukost-rutin i det sista.
Men tycker den är så god att jag känner ett behov av att dela med mig.
I det sista har jag också tagit för vana att cykla till det lokala bageriet (Söderbergs bageri) och köpa färskt supergott surdegsbröd.



Surdegsbröd med kokt ägg, kalles, gräslök och linfrö
Smoothie på antingen färska bär eller frysta, banan och/eller mango (beror lite på utval hemma och i butik), honung, ibland lite riven kokos och en god färskpressad juice. Har inga mejeriprodukter i alls, tycker det blir en fräschare smak så.
En kopp nybryggt kaffe också såklart.
Avnjuts på balkongen i morgonsolen med tidningen, skönt!



Jord, eld, luft & vatten... och grillad brie

Dalarna när det är som vackrast. Ett kanonfint hus på en höjd med utsikt över sjön Väsman, en skog som gömmer några av skafferiets guldkorn och öppen eld, vad mer kan man begära?
Jo, en avslutning som grillad brieost med portvin. Det var pricken över i!





Vi körde fyrhjuling ute i skogen och fick syn på en jättefin murkla, och sen när vi stannade och blickade ut över marken såg vi en hel hög!
Jättekul, har aldrig hittat murklor tidigare. Så vi plockade med oss ett kilo stenmurklor. Nu är det ju lite si och så med den här typen eftersom den är giftig, men efter några förvällningar ska det gå bra att äta den, det kommer uppdatering på den fronten :)








Grillad brieost var otroligt gott. Efter en underbar måltid lagad av värdparet blev avslutningen verkligen en fullträff.
Kombinationen av varm brie, nötter, portvin och hjortronsylt är super!
Jätteenkelt efter en grillkväll när glöden är som bäst.



Bbq & mangosalsa

Det är så fantastiskt skönt att sätta sig på en stor veranda med ett glas vin i handen och grillen i gång efter en arbetsdag, speciellt när man har en långhelg att se fram emot:)

Min långhelg startade med en enkel och välsmakande grillmiddag hemma hos mina föräldrar. Tunna skivor av benfri fläskkotlett i en god honungs- och chilli marinad. Till det serverades en mangosalsa, kall yoghurtsås, grillade grönsaker och västerbotten ost med miniknäcke. yum yum









to do:

Köttet blev lagt i marinaden ca 1 timme innan grillning. Marinaden innehöll soya, olja, honung, chilli och vitlök.
Grönsaksspett: hela champinjoner och röd paprika. Penslade med oliv- och citronolja.
Mangosalsan till köttet och grönsakerna: mango skuren i små bitar, finhackad rödlök, lite finhackad vitlök, olja, lite finhackad chilli. Vi gjorde också en yoghurtsås på grekisk yoghurt och mangochutney för att få en syrlig smak till maten.

Och så ett lagom kallt glas vitt vin till... härligt!

Lammköttbullar i tomatsås

Hittade ett köttbulls recept från Nigella en gång på lammfärs med en bra kryddblandning som jag ibland lagar i olika versioner. Den här gången blev det med en tomatsås, svarta små bönor och färska örter.



to do:

Sätt igång tomatsås koket med vitlök, chalottlök, tomatpure, rödvin, rårörsocker, krossade tomater, grönsaksbuljong och lite balsamico.
Medans den står och kokar blandade jag lammfärsen med finhackad purjolök, vitlök, kanel, kummin, anchochilli, paprikapulver, salt, peppar, sesamfrön och en ägg gula. Rulla lite mindre köttbullar och stek i omgångar så inte stekpannan blir överfylld :)
När tomatsåsen känns klar och smakar fint är det bara att blanda köttbullar med sås, ha i svarta bönor, grovhackade örter (jag hade basilika & gräslök, bladpersilja hade varit gott också)

bon appetit!



Skagenmacka



en hemlagad skagenröra på toast är alltid gott, och ganska enkelt och snabbt en vardagskväll (förutom att man måste skala räkor förstås)

to do:

majonäs på ägg-gula, olja, vinäger, citronsaft och lite finrivet skal, dijonsenap och lite vitlök
sen blandas skalade räkor, lite gräddfil, majonäsen, gräslök, chalottlök och den här gången med stenbitsrom i stället för löjrom om man inte vill lyxa till det. Det funkar lika bra tycker jag.

rosta ett gott bröd, vanligtvis ett vitt bröd men nu hade jag ett surdegsbröd från mitt lokala bageri som gick utmärkt till.

Toppa med lite citronsaft såklart :)



Ugnsbakad lax med honung, citron och balsamico

En väldigt snabb och enkel middag när man inte orkar stå i köket utan maten i stort sett lagar sig själv




To do:

Ekologisk palsternacka, schalottenlök & vitlök i en ugnsform med lite olja, salt och peppar. Får stå i ugnen på ca 200 grader tills färdig. Laxen la jag i en form med honung, balsamico, citron och salt & peppar och satte in i ugnen efterår på 100 grader, och det tog kanske 15-20 minuter. Till det blandade jag ihop en snabb sås på creme fraiche, vårlök, citron och bladpersilja.



Kvällsmacka

Att slänga ihop en smaskig kvällsmacka är easypeasy när det ligger en liten bit stek i kylen som har blivit över. Medans mina förberedelser för en möhippe catering imorgon är i gång och muffinsen står i ugnen passar jag på att göra i ordning lite snabba tillbehör till min macka.



to do

Ugnsbakade tomathalvor med salt, peppar och olivolja på.
En enkel aioli på ägggula, vinäger, dijonsenap, salt & peppar och olja.
Lite sockerärtor och några skivor stek
Allt läggs upp på en skiva rostat bröd

en coca cola till och jag är nöjd och belåten...

god natt



RSS 2.0