Risotto - min bästa ever

Oj, en god risotto tar tid att lära sig, tycker jag i alla fall. Har vänner som fixar det lätt som en plätt, men så är inte fallet för mig... har många prövningar bakom mig men idag blev den riktigt god! Man har säkert olika preferanser på både konsistens och smak men jag vill inte att den ska vara för mosig och fast, hellre lite rinnigare och en lagom smak av parmesan - den får inte styra över andra smaker. Det är ju så med en risotto att man måste laga den med omsorg och kärlek, kanske jag har en gnutta till övers eftersom det gick så bra idag, vem vet...



Ingredienser:

2 schalottlökar
2 klyftor vitlök
2 dl avorioris (Risenta)
1,5 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong (fond)
en näve torkad svamp (italiensk porcini eller annat)
3 stora nävar riven parmesan
25 g smör
olivolja
citronsaft
en näve "petit pois"

Stek lök i olivolja tills den är blank, lägg i riskornen och rör runt. Häll över vinet när kornen har blivit lite blanka och transparenta. Låt koka in under omrörning, sen är det omtanke och kärlek som ska till. Häll i varm buljong, lite i taget och rör runt då och då. Lämna inte köket för länge nu... ta ett glas vin till så blir det lite trevligare :) 
Ärtorna kan man ha i när man häller över den sista buljongransonen. När buljongen är inkokad, lägg i klicken med smör och sen parmesan, smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.

gott e det!


Grön pizza

Har en grönperiod nu, det är så gott med mycket grönsaker och färska örter!
Häromkvällen blev det en pizza, men ångrar valet av färdig pizzadeg, ska aldrig mer köpa färdig. Bara göra egen, så man vet vad man får... Men fyllningen blev bra som tur va! I och för sig samma ingredienser nästan som föregående rätt, men andra smaker ändå.



Ingredienser:

Squash
Grön sparris
Paprika, grillad i ugn först och tog av skinnet
Skogschampinjon
Chalottlök
Mozzarella
Parmesan

Tomatsås:

Plommontomater
Vitlök
Chalottlök
Tomatpuré
Balsamico
Socker
Mörk rom
Basilika, färsk
Salt

Kokade ihop alla ingredienser som puttrade i ca 30 min, hade lite rom i den här gången då inget vin finns i huset för tilfället... men det funka bra.

Grillade gröna med tomat&plommon salsa

Gjorde en god vegetarisk rätt häromkvällen, en lagom mix av söta, salta och syrliga smaker på massor av olika grönsaker.
Grilade squash, sparris, skogschampinjoner och paprika i ugnen med lite olja pch salt. Stekte morötter och palsternacka i smör, nypressad apelsinsaft med socker också så det blev lite karamelliserat. Till det lagade jag en salsa på tomater och plommon. Serverades med smulad fetaost på toppen. Gott blev det!




Ingredienser:

Squash
Grön sparris
Paprika
Palsternacka
Morötter
Skogschampinjoner
Fetaost
Apelsin
Smör
Socker

Salsa:

Plommontomater
Plommon
Purjolök
Färsk basilika
Citronsaft
Olja & balsamico
Salt

Avslutade middagen med en knallgo ny variant på mojito på min djungelbalkong, ahh, semestermodusen är inte helt borta ännu... :)
En god mörk rom, lite råsocker, balkongmynta och kiviks äppeljuice (egenimporterad från kivik såklart)

Maräng & skånebär :)

Att ha en dessertkock med sig på semester är inte illa :)
Det har dukats upp läckra desserter många kvällar här på österlen.
Denna kväll fick vi en hemlagad maräng med vispad grädde, färska bär från handlaren runt hörnet, lite limezest, mynta och chokladsås ringlat över det hela!



Ska fråga kocken om marängreceptet :)

återkommer...




Gyoza på stranden

En återkommande och mycket god måltid nu för tiden är gyoza´s. Och när man kan avnjuta det på en vit sandstrand när solen går ned skadar inte på smaken och upplevelsen...
Den här gången blev det två olika fyllningar, en med räkor och en med bacon.
Serverades med soya och en hemlagad aioli.



Räkfyllning:

Räkor, grovt hackade
Purjolök
Koriander
Ingefära
Sockerärtor
Olja
Soya
Citronsaft
Salt & peppar

Baconfyllning:

Bacon, knaprigt stekt
Creme fraiche
Purjolök
Timjan
Dijonsenap
Sockerärtor
Salt & peppar

Alla ingredienser hackas fint och blandas

Aioli:

Olja
Ägg-gula
Vitlök
Citronsaft
Dijonsenap

Två olika dumplingdegar användes, köpt i kinesisk mataffär.
Alla kokades den här gången. Låt vatten koka upp, lägg i några i taget  och koka i några minuter bara.






Grillmat på stranden

Härliga, härliga österlen... har hittat mitt ultimata semesterställe. En ganska så ödslig stuga med lite skog runt och 50 meter till havet och den fina vita låånga sandstranden... det blir svårt att åka hem igen.
En av de första kvällarna tog vi med oss grillen ner till stranden och lagade en mumsig grillmiddag.
Det serverades hamburgare med rivna morötter i, aubergine, tomat, danskt rågbröd, färsk majs och hemlagad hamburgerdressing (kommer inte ihåg vad den heter).







Hamburgare:

Nötfärs
Rivna morötter
Schalottlök
Timjan
Ägg
Salt & peppar

Dressing:

Creme fraiche
Tomatpuré
Saltgurka
Vitlök
Dijonsenap
Salt & peppar

Majsen grillade vi med skalet på, men bredde massa smör innanför bladen och saltade innan grillning.
Det smakade gott må jag säga med en chilensk cabernet sauvignon till.



RSS 2.0