2 tokgoda pastarätter
ojoj, det här blev så bra att jag redan har börjat planera in en middag snart igen där jag tänker göra exakt samma rätter, så gott va det :)
En helkväll med min gode norske venninne, vi lagade mat, åt & drack vin från åtta till halv ett. Tre rätter totalt, och en rätt blev lagad i taget. Ett bra "recept" för en trevlig kväll när man vill umgås och prata med vänner man inte träffar så ofta. Vi var båda helt lyriska över maten, satt bara och såg på varandra efter varje tugga, en lustig och fin upplevelse. Kvällens meny blev komponerad ut efter det vi blev sugna på under dagen, en av pastarätterna åt min vän utomlands och va så god att hon fick som mål att återskapa den (vi kom väldigt nära). Tidigare på dagen gick vi förbi ett par som åt moule mariniere och då kom suget efter musslor, den sista pastarätten dök bara upp :)
Vi gick till en matmarknad på Karl Johan tidigare och köpte ett økologiskt finmalt hvetemel som vi tänkte pröva till den hemlagade pastan, istället för den italienska tipo 00 som man oftast använder. Det visade sig bli meget bra :) Det såg nästan ut som om vi hade använt råg men smaken va som vetepasta, fast bättre än vanlig vetesmak såklart. Det enda som saknades var en pastamaskin, då hade middagen blivit ännu bättre! Lite svårt att kavla tunn pastadeg med en vinflaska... vet en bra julklapp, eller två faktiskt, till fröken M om nån vill ha ett tips :) säg till så ska jag skvallra...
Pastadeg:
300 gr økologisk steinmalt hvetemel
4 ägg (beror på strl, så 3-4)
Tortellini:
Tomatsås:
ICA´s I love eco tomatsås
Hvitløk
Sjalottløk
Sukker
Balsamicosirup
Allt kokade i en halvtimme och sen mixad till en slät sås
Fyllning:
Färskost 1 pkt, fick inte tag i Ricotta, hm, typiskt norge alltså :)
Parmesan, riven
St Agur, 2 matskedar ca
Bresaola, tunna strimlor
Gressløk
Basilikum
Blandade alla ingredienser och gjorde ganska stora tortellinis, säkert 2 matskedar fyllning i varje.
Kokade pastan i några minuter bara, serverades direkt med riven parmesan och färsk gräslök på toppen.
Semesterpasta:
Rullade pastarör, liknande penne
Sås:
En fin, mör entrecote-bit
Fennikel (fänkål)
Gulerot (morot)
Hvitløk
Sjalottløk
Parmesan
Olivenolje
Gressløk
Basilikum
Oregano
Ricotta, ca 3 matskedar
Skar moroten i små mini-kuber, fänkålen i tunna skivor. Hackade all lök fint och skar köttet i lagom tunna, mindre bitar. Stekte först grönsaker ganska snabbt med oregano, la åt sidan och stekte köttet väldigt snabbt. Vände runt entrecote-bitarna i lite olja, parmesan, gräslök och basilika som jag hade blandat ihop innan. Sen precis innan servering blandades den nykokta, färska pastan med grönsaker, entrecote och ricotta för att få det hela lite krämigt.
Till alla rätter drack vi en överraskande god chardonnay, blev överraskad då jag i utgångspunktet har svårt för chardonnay. Men det här va en chilensk från Errázuriz (Errázuriz Estate Chardonnay).
mums filibabba!!
En helkväll med min gode norske venninne, vi lagade mat, åt & drack vin från åtta till halv ett. Tre rätter totalt, och en rätt blev lagad i taget. Ett bra "recept" för en trevlig kväll när man vill umgås och prata med vänner man inte träffar så ofta. Vi var båda helt lyriska över maten, satt bara och såg på varandra efter varje tugga, en lustig och fin upplevelse. Kvällens meny blev komponerad ut efter det vi blev sugna på under dagen, en av pastarätterna åt min vän utomlands och va så god att hon fick som mål att återskapa den (vi kom väldigt nära). Tidigare på dagen gick vi förbi ett par som åt moule mariniere och då kom suget efter musslor, den sista pastarätten dök bara upp :)
Vi gick till en matmarknad på Karl Johan tidigare och köpte ett økologiskt finmalt hvetemel som vi tänkte pröva till den hemlagade pastan, istället för den italienska tipo 00 som man oftast använder. Det visade sig bli meget bra :) Det såg nästan ut som om vi hade använt råg men smaken va som vetepasta, fast bättre än vanlig vetesmak såklart. Det enda som saknades var en pastamaskin, då hade middagen blivit ännu bättre! Lite svårt att kavla tunn pastadeg med en vinflaska... vet en bra julklapp, eller två faktiskt, till fröken M om nån vill ha ett tips :) säg till så ska jag skvallra...
Pastadeg:
300 gr økologisk steinmalt hvetemel
4 ägg (beror på strl, så 3-4)
Tortellini:
Tomatsås:
ICA´s I love eco tomatsås
Hvitløk
Sjalottløk
Sukker
Balsamicosirup
Allt kokade i en halvtimme och sen mixad till en slät sås
Fyllning:
Färskost 1 pkt, fick inte tag i Ricotta, hm, typiskt norge alltså :)
Parmesan, riven
St Agur, 2 matskedar ca
Bresaola, tunna strimlor
Gressløk
Basilikum
Blandade alla ingredienser och gjorde ganska stora tortellinis, säkert 2 matskedar fyllning i varje.
Kokade pastan i några minuter bara, serverades direkt med riven parmesan och färsk gräslök på toppen.
Semesterpasta:
Rullade pastarör, liknande penne
Sås:
En fin, mör entrecote-bit
Fennikel (fänkål)
Gulerot (morot)
Hvitløk
Sjalottløk
Parmesan
Olivenolje
Gressløk
Basilikum
Oregano
Ricotta, ca 3 matskedar
Skar moroten i små mini-kuber, fänkålen i tunna skivor. Hackade all lök fint och skar köttet i lagom tunna, mindre bitar. Stekte först grönsaker ganska snabbt med oregano, la åt sidan och stekte köttet väldigt snabbt. Vände runt entrecote-bitarna i lite olja, parmesan, gräslök och basilika som jag hade blandat ihop innan. Sen precis innan servering blandades den nykokta, färska pastan med grönsaker, entrecote och ricotta för att få det hela lite krämigt.
Till alla rätter drack vi en överraskande god chardonnay, blev överraskad då jag i utgångspunktet har svårt för chardonnay. Men det här va en chilensk från Errázuriz (Errázuriz Estate Chardonnay).
mums filibabba!!
Kommentarer
Trackback