Champagne... Hummer... Svart mole... Amarone...

Överskriften talar för sig själv, man fattar njutningen... och njutning va det vill jag lova!
Evigheter sen jag åt hummer, har glömt hur gott det är. Min kära far bjöd på läckerheten med bubbel till, inte illa :)
Jag stod för huvudrätten som bestod av kalvstek med glacerade rotfrukter och en svart mole från Oaxaca som är en chokladsås från Mexico. Himla god och känsloladdad. En himla massa ingredienser och en himla massa tid och kärlek, och du har såsen som blir pricken över i!


Svart mole från Oaxaca:



Recept av Svante Adermark: http://menumo.se/recept/829/svart-mole-fran-oaxaca-chihuacle

Tack Svante!

Rotfrukter &  Kalvstek

Persiljerot
Sellerirot
Palsternacka
2 apelsiner
Honung
Smör
Kalvstek
Timjan
Olja
Salt & peppar

Skar rotfrukterna i pommes frites storlek och kokade en liten stund. Sauterade snabbt innan servering med smör, pressad apelsinsaft och honung.

Kalvsteken gnuggade jag med salt, svartpeppar, timjan och olja.
Tillagning efter ett tips från min goda norska vän som har gått matlagningskurs: värm upp ugnen till 80 grader, sätt in stek med termometer och låt stå tills kärntemperaturen är 55-60 grader. Man kan bryna om man vill innan eller efter, men det är bara för syns skull eller om man önskar en stekyta för smakens skull. Jag trodde att köttet blev saftigare om man brynade innan ugnen, men inte det nej... Den stod i alla fall i säkert två timmar och blev supersaftig och god, tack för tips mademoiselle M!

Glömde tyvärr att ta kort på hela rätten när den låg på tallriken, blev alltför uppslukad av Amaronen och allt gott.
Men såsen blev jättefin och slät efter silning med en perfekt nyans av choklad :)







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0