Texas lamm chili

Fick en så fin kokbok av min kära mormor på min födelsedag nyligen, Långkok av Jens Linder. Alla recept man behöver nu till den mörka tiden på året. Det första försöket fick bli en Texas Chili con Carne, men jag bytte ut högrev mot lammkött, smaksak. Det tar lite tid med en chili, eftersom den ska stå och sjuda så länge. Men de härliga dofterna väcker alla dina smaksinnen till liv, så ta ett glas vin och mys i höstmörkret medans du väntar, gott blir det!
Ett plus i kanten med det här receptet på chili va de goda tillbehören, har inte haft det förut. Vi hade avokado, tunnt skuren tomat, färsk koriander, riven cheddar och gräddfil.



Ingredienser:

500 gram lamm eller högrev
140 gram skivat bacon
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeno
3 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 burk bönor, välj en sort du tycker om
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar
olivolja

kryddblandning:
1 1/2 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrö el
2 msk spiskummin, mald
1 tsk torkad oregano
1/2 dl vatten

Tillbehör:
riven cheddarost
fintärnad avokado
tunnskuren tomat
finhackad lök
färsk koriander
gräddfil el creme fraiche

Skär kött i ca 3 cm stora tärningar, salta och blanda runt. Ställ udan i en skål.
Mixa kryddblandningen i en mortel tills det blir en paste, ställ åt sidan.
Stek bacon i gryta tills de blir gyllene och knapriga, ta upp och ställ åt sidan.
Fräs lökhack i baconfettet i några minuter, tillsätt sedan jalapeno och vitlök och stek lite till. Tillsätt kryddblandning och fräs några minuter.
Lägg sen ner brynta köttbitar, krossad tomat, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Ha i bacon och bönor de sista 5-10 minuterna. Blanda till redning och rör ner i chilin. Värm upp och låt den tjockna lite. Smaka av med salt & peppar.
Den kan gott stå i några dagar i kylen, blir bara godare.

Servera med tillbehör, eventuellt ett gott surdegsbröd och ett gott rött vin till!







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0