Tacksägelsekalkon
Nu när vi ändå börjar ta in mer och mer av de amerikanska traditionerna (som halloween) kan man lika gärna slå på stort och arrangera en brakande ordentlig "thanksgiving dinner". Men lite på förskott då den egentligen är i november... Så det blev en sorts knytisfest där alla gäster tog med en rätt var. Riktigt bra rätter blev det också! Allt som en middag av denna klass ska innehålla, och för att nämna några: mashed sweet potatoes, cornbread, sweet corn puree, cranberry sauce, brussels sprouts, green beans and cheddar gratin and so on...
Och för oss värdinnor blev uppdraget att sätta en stuffed turkey på bordet, spännande!
Den blev väldigt god, speciellt stuffingen och gravyn, en fin smak av syrlig apelsin, salta smaker och nötter.
2 fina kalkoner på ca 3 kg var, frysta så det tog ca 1 dygn i rumstemperatur för att tina.
Stuffing på gång i en gjutjärnsgryta
Glöm inte att göra en "gravy" på köttsaften efter att kalkonen är klar
Voila!
Ingredienser:
Kalkon, 6 kg, 2 st (med så mycket tillbehör vi hade så hade det räckt med 1 kalkon)
Bacon, 1 pkt
3 schalottlökar, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
Färsk rosmarin
Torkade tranbär, 1 dl
Torr cider, ca 800 ml
1/2 tsk malen muskot
Valnötter, 1 dl hackade
Apelsin zest, 1 stk
300 gr fläskkorv
1 ägg
Brödkrutonger, ca 2 dl
1 tsk maizena
Recept från Jamie Oliver:
To make the stuffing, melt the unsalted butter in a saucepan and add the bacon, shallots, celery and rosemary. Cook gently with the lid on for about 10 minutes, until the vegetables are very soft, but not coloured. Add the cranberries and half the cider and turn up the heat a little. When the liquid has reduced to a third of its volume, set it aside to cool. Mix in the nutmeg, allspice, some salt and pepper, the walnuts, orange zest, sausage ment and egg, then fold in the breadcrumbs.
Preheat the oven to 240°C/475°F/gas 9. Pat the turkey’s skin dry with kitchen paper, then stuff the neck end with half the stuffing. (You can cook the remaining stuffing separately or use it to make sausage rolls on Boxing Day.) Rub the bird with the softened butter and season well. Place in a roasting tin, cover with foil and pop in the preheated oven. After 15 minutes, turn down the heat to 150°C/300°F/gas 2. Baste, then roast for another 2 to 2¾ hours.
Remove the foil 1 hour before the end of cooking time. To check the bird is cooked, stick a fork into the thickest part of the thigh – the juices should run clear. Remove the turkey from the oven, lift out of the tin, cover with foil then leave to rest for 30 minutes.
Gravy:
Häll över skyn som blir efter ugnstekning i en stekpanna, sila den gärna först om det är en massa grejjs i. Ha i resten av cidern, och lite pressad apelsinsaft. Smaka och se om det behövs saltas eller tillsättas buljong. Låt den koka en stund och reducera. Gör en liten redning brevid på maizena mjöl och spad/vatten. När det smakar bra och har stått en stund, vispa i redning tills du får önskad konsistens, den ska inte vara så tjock. Det är också gott med en skvätt grädde i!
Och för oss värdinnor blev uppdraget att sätta en stuffed turkey på bordet, spännande!
Den blev väldigt god, speciellt stuffingen och gravyn, en fin smak av syrlig apelsin, salta smaker och nötter.
2 fina kalkoner på ca 3 kg var, frysta så det tog ca 1 dygn i rumstemperatur för att tina.
Stuffing på gång i en gjutjärnsgryta
Glöm inte att göra en "gravy" på köttsaften efter att kalkonen är klar
Voila!
Ingredienser:
Kalkon, 6 kg, 2 st (med så mycket tillbehör vi hade så hade det räckt med 1 kalkon)
Bacon, 1 pkt
3 schalottlökar, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
Färsk rosmarin
Torkade tranbär, 1 dl
Torr cider, ca 800 ml
1/2 tsk malen muskot
Valnötter, 1 dl hackade
Apelsin zest, 1 stk
300 gr fläskkorv
1 ägg
Brödkrutonger, ca 2 dl
1 tsk maizena
Recept från Jamie Oliver:
To make the stuffing, melt the unsalted butter in a saucepan and add the bacon, shallots, celery and rosemary. Cook gently with the lid on for about 10 minutes, until the vegetables are very soft, but not coloured. Add the cranberries and half the cider and turn up the heat a little. When the liquid has reduced to a third of its volume, set it aside to cool. Mix in the nutmeg, allspice, some salt and pepper, the walnuts, orange zest, sausage ment and egg, then fold in the breadcrumbs.
Preheat the oven to 240°C/475°F/gas 9. Pat the turkey’s skin dry with kitchen paper, then stuff the neck end with half the stuffing. (You can cook the remaining stuffing separately or use it to make sausage rolls on Boxing Day.) Rub the bird with the softened butter and season well. Place in a roasting tin, cover with foil and pop in the preheated oven. After 15 minutes, turn down the heat to 150°C/300°F/gas 2. Baste, then roast for another 2 to 2¾ hours.
Remove the foil 1 hour before the end of cooking time. To check the bird is cooked, stick a fork into the thickest part of the thigh – the juices should run clear. Remove the turkey from the oven, lift out of the tin, cover with foil then leave to rest for 30 minutes.
Gravy:
Häll över skyn som blir efter ugnstekning i en stekpanna, sila den gärna först om det är en massa grejjs i. Ha i resten av cidern, och lite pressad apelsinsaft. Smaka och se om det behövs saltas eller tillsättas buljong. Låt den koka en stund och reducera. Gör en liten redning brevid på maizena mjöl och spad/vatten. När det smakar bra och har stått en stund, vispa i redning tills du får önskad konsistens, den ska inte vara så tjock. Det är också gott med en skvätt grädde i!
Kommentarer
Trackback