Lammracks & Bea

Var i hötorgshallen idag för att inhandla diverse saker till midsommarfirandet (bl a en bit entrecote för 200.- ajaj, den ska bli god kan jag lova), men då fick jag syn på några riktigt fina lammracks som fick bli impulsköpet för dagen, och det var ett bra impulsköp måste jag säga. Bjöd in min goda vän på middag och serverade rostad nypotatis, lammracks, hemlagad bearnaise  och ärtskott (ett grönt inslag måste man ha...)



Lammracksen fick lite färg i stekpannan först tillsammans med olja, vitlök och timjan. Sen in i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen låg på 58, lät den vila ca 10 min innan jag skar upp den.



Lamm:

Kryddade lammet med vitlök och rosmarin tillsammans med olja. Brynte köttet en aning på alla sidor innan jag satte in lammet i ugnen med en stektermometer. Innertemperaturen fick komma upp till 58 grader och sen stå och vila ca 10-15 min innan servering.

Bearnaise (4 pers) :

2 chalottlökar
1 dl vinäger
lite vitvin
10 st vitpepparkorn
3 st ägggulor
250 gr skirat smör
färsk dragon
tabasco
worchestershire sås

Lök, vinäger, vin, pepparkorn och en kvist dragon kokas upp kastrull och reduceras till ca hälften (några matskedar kvar)
Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Om det skulle skära sig kan man rädda med lite iskallt vatten.
Smaksätt med hackad dragon, salt, worchester och tabasco.

Potatis:


Tog små nypotatisar och la hela i en ugnsform med olja och salt, det tog ca 25 min. Gott om de blir lite skrumpna och får hårt skal.


Min vän var nöjd och belåten, har skrytit mig på att jag kan göra en utmärkt bearnaise länge nu utan att bevisa det, så det var på tiden...




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0