Risotto - min bästa ever

Oj, en god risotto tar tid att lära sig, tycker jag i alla fall. Har vänner som fixar det lätt som en plätt, men så är inte fallet för mig... har många prövningar bakom mig men idag blev den riktigt god! Man har säkert olika preferanser på både konsistens och smak men jag vill inte att den ska vara för mosig och fast, hellre lite rinnigare och en lagom smak av parmesan - den får inte styra över andra smaker. Det är ju så med en risotto att man måste laga den med omsorg och kärlek, kanske jag har en gnutta till övers eftersom det gick så bra idag, vem vet...



Ingredienser:

2 schalottlökar
2 klyftor vitlök
2 dl avorioris (Risenta)
1,5 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong (fond)
en näve torkad svamp (italiensk porcini eller annat)
3 stora nävar riven parmesan
25 g smör
olivolja
citronsaft
en näve "petit pois"

Stek lök i olivolja tills den är blank, lägg i riskornen och rör runt. Häll över vinet när kornen har blivit lite blanka och transparenta. Låt koka in under omrörning, sen är det omtanke och kärlek som ska till. Häll i varm buljong, lite i taget och rör runt då och då. Lämna inte köket för länge nu... ta ett glas vin till så blir det lite trevligare :) 
Ärtorna kan man ha i när man häller över den sista buljongransonen. När buljongen är inkokad, lägg i klicken med smör och sen parmesan, smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.

gott e det!


Kommentarer
Postat av: Karelina

Ser mycket gott ut. Är så sugen på en kantarellrisotto, hoppas på en god fångst i helgen i så fall blir det middagsbjudning nästa vecka.

Kram

2009-09-02 @ 20:41:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0